El Parlament ha aprovat aquest dijous una moció de la CUP que condiciona la publicitat institucional als mitjans de comunicació a "acceptar totes les campanyes que porta a terme el Govern, també les relacionades amb comunicar tot allò necessari per al bon funcionament del referèndum del proper 1 d'octubre".
Aquest punt en concret respon a una transacció entre l'esmena presentada per Junts pel Sí i el text original de la CUP, que entenia que els mitjans que rebien publicitat institucional s'havien de comprometre "amb el foment de la participació democràtica en el referèndum del proper 1 d'octubre". El punt ha quedat aprovat amb els vots de Junts pel Sí i la CUP, l'abstenció de Catalunya Sí que es Pot i els vots en contra de la resta de l'oposició.
L'encarregat de defensar la moció ha estat el diputat Albert Botran, que l'ha considerat com un "primer pas per demanar transparència i coherència per part dels mitjans que reben els ajuts". És per això que la CUP ha demanat més "compromís", tant a l'hora de garantir unes condicions de treball dignes com per dotar de pluralisme els mitjans, a través de, per exemple, la campanya pel referèndum.
Des de Junts pel Sí, el diputat Jordi Cuminal ha assegurat que la nova mesura no obliga als mitjans a canviar la línia editorial, ja que “aquests decidiran lliurement si accepten o no les campanyes de la Generalitat”.
La diputada Marta Ribas, de Catalunya Sí que es Pot, ha assegurat que el seu grup compartia bona part de les mesures incloses a la moció però que no podien subscriure el redactat final de la CUP i Junts pel Sí, ja que, segons consideren, obliga als mitjans de comunicació a “haver de triar entre una legalitat i una altra”. “Què faran els mitjans si el Govern no ofereix garanties suficients per a la celebració del referèndum i l’Estat prohibeix fins i tot la publicitat?”, s’ha preguntat la diputada.
Una campanya "partidista"
Per la seva banda, el PSC s’ha centrat en les condicions que ha de tenir una campanya del Govern i ha assegurat que la campanya pel referèndum no podria considerar-se com a institucional perquè “és partidista i no està d’acord amb la legalitat ni l’ordenament constitucional”.
El portaveu adjunt de Ciutadans, Fernando de Páramo, ha justificat el seu vot al·legant que el Govern “cada dia fa campanya pel referèndum a través de TV3”. Mentre que, des del PP català, el diputat Juan Milián ha estat contundent: “Plantejar que només els mitjans que defensin el que diu el Govern rebin publicitat és un atac a la llibertat de premsa”.
Deixant de banda aquest punt, la resta de la moció ha comptat amb un ampli suport dels grups parlamentaris. De fet, el punt que insta al Govern a “vetllar per la màxima transparència en l’accessibilitat a les dades sobre ajudes directes, publicitat institucional i subscripcions”, ha estat aprovat per unanimitat.