Óscar Puente torna a la càrrega contra el Tribunal Suprem i aprofundeix les seves crítiques a l’Alt Tribunal per no haver amnistiat a la malversació atribuïda al procés. El ministre de Transport i Mobilitat Sostenible recorda al Suprem que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i el Jutjat d’Instrucció número 18 de Barcelona han aplicat la norma de l’oblit penal a persones condemnades o acusades per malversació. “Això és el primer que hauria de preocupar el Suprem, no el que digui jo”, ha etzibat Puente, que ha afegit, amb ironia, que el fet que hi hagi tribunals que han aplicat l’amnistia per als delictes de malversació “hauria de portar a reflexionar si aquests tribunals estan cometent algun tipus d’il·legalitat si no respecten el criteri del Suprem”. “No estic demanant a cap tribunal que es pronunciï sobre un assumpte en funció dels meus interessos, estem sol·licitant que els tribunals es pronunciïn conforme a dret”, ha arguït en una entrevista a Espejo Público d’Antena 3. El ministre es va convertir en el centre de la polèmica el dilluns, quan va acusar Pablo Llarena d’haver-se “extralimitat” amb una interpretació l’amnistia que “no hi ha per on agafar-la”.

📝 Nou incendi entre la Moncloa i el PP per les crítiques de Puente al Suprem per no amnistiar Puigdemont

 

En concret, Óscar Puente es referia a dos casos. En primer lloc, a l’extinció de la responsabilitat penal de l’exconseller d’Interior Miquel Buch i de l’agent dels Mossos Lluís Escolà. L’Audiència de Barcelona els va condemnar a quatre anys i mig de presó pels delictes de malversació de fons i prevaricació en considerar que Escolà va ser contractat per fer d’escorta de Carles Puigdemont i la secció d’apel·lacions de la Sala Civil i Penal del TSJC els va amnistiar. En segon lloc, al·ludia a l’aplicació de l’amnistia per part del Jutjat d’Instrucció número 18 de Barcelona a l’exconseller Francesc Homs, a qui la Fiscalia acusava d’haver aprovat tres despeses per un total de 58.000 euros per promocionar la independència de Catalunya el 2012. Homs estava pendent de judici per aquest procediment perquè la Fiscalia va insistir dues vegades a tirar endavant la causa pels delictes de prevaricació i de malversació de fons, tot i que la magistrada Carmen García l’havia arxivat perquè no va veure cap irregularitat en aquestes despeses incloses en un informe del Tribunal de Comptes. Tanmateix, en els casos de Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, el TSJC va decidir elevar una consulta al Tribunal de Justícia de la Unió Europea tot i que va reconèixer que els dos excàrrecs d’Economia no es van enriquir amb l’1-O.

A més, Óscar Puente ha recriminat al Tribunal Suprem que hagi “prescindit” del “tenor literal” d’una llei que és “clara” i li ha demanat que apliqui la norma “en els seus termes” tal com va sortir del Congrés dels Diputats en comptes de fer “interpretacions difícils d’entendre des de la lògica jurídica i elemental”. Puente, que ha argumentat que “és evident que quan es posen urnes i s’afronten despeses per fer un referèndum no hi ha enriquiment dels qui l’organitzen”, ha afirmat que en les seves paraules no hi va haver “cap intent de pressionar ningú”, sinó que ell, que ha “exercit el Dret durant vint anys”, es va limitar a “expressar una opinió autoritzada” i una “reflexió jurídica”.

Puente critica les manifestacions de jutges contra l’amnistia

A més, Puente ha emmarcat les seves crítiques al Suprem en el seu dret a la llibertat d’expressió. “Jo no faig desqualificacions del Suprem, critico una resolució concreta, ni tan sols critico el jutge o l’òrgan, i explico les raons per les quals no estic d’acord, faig exercici de la meva llibertat d’expressió perquè no tolero haver de romandre en silenci davant de coses que em semblen injustes”, ha esgrimit. I ho ha comparat amb les protestes dels jutges contra l’amnistia. D’una banda, ha esmentat els jutges que es van pronunciar sobre l’amnistia “abans que fos promulgada”, en relació amb la declaració que va aprovar el ple del Consell General del Poder Judicial, i s’ha preguntat si això “no va ser una invasió de les competències del legislatiu i l’executiu”. D’altra banda, ha recordat que hi va haver manifestacions de jutges amb les togues posades a les portes dels tribunals: “És aquesta la missió del poder judicial? No hi ha allà una interferència?”, ha proclamat.

“Al TC no li cal que cap ministre digui res”

En les seves declaracions del dilluns, Óscar Puente també va verbalitzar que espera que el Tribunal Constitucional “es pronunciï” sobre les decisions del Suprem. Aquestes paraules van enarborar el PP, que el va acusar de considerar el TC com a “patrimoni propi”. I avui Puente ha aprofitat per respondre-hi. El ministre considera que és el PP el que fa “desqualificacions” dient que el TC està “al servei del PSOE” i ha sostingut que els jutges del Tribunal de Garanties “ja són grandets per saber el que han de fer”. “Tindran presons de tota mena, també de caràcter social, però quan hagin de prendre una decisió sobre la llei, no els cal que cap ministre digui res perquè ja saben l’enorme transcendència de l’assumpte”, ha argumentat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!