Faré un esforç per contenir-me” i “vostè confon l’educació amb acatament”. Són dues frases pronunciades aquest dimarts per Óscar Puente en una picabaralla que ha mantingut al Senat amb Josep Lluís Cleries. El senador de Junts per Catalunya ha formulat al ministre socialista una pregunta en la qual li exigia responsabilitats pel caos de Rodalies del 12-M. El cap del departament espanyol de Transports ha tornat a rentar-se'n les mans i a assenyalar els Mossos d’Esquadra com els principals culpables de l’incident que va mantenir aturada la xarxa catalana de trens en una jornada clau per les eleccions catalanes. “És gravíssim que un responsable polític converteixi la víctima en l’agressor”, ha arribat a dir el ministre en defensa de Renfe i Adif. Cleries, fins i tot, ha arribat a demanar a Puente que faci "un curset en educació".

 

La picabaralla ha començat amb una pregunta formulada per Josep Lluís Cleries en la qual ha acusat el Ministeri de Transports de ser el responsable del caos de diumenge passat, a causa de l’infrafinançament que pateix Rodalies. Molest per les declaracions que va fer aquest dilluns Óscar Puente, en les quals ja va insinuar que la culpa la tenien els Mossos, el senador català li ha recordat que “el responsable és Adif per no cuidar ni protegir les instal·lacions”. “Vostès són els responsables de les infraestructures ferroviàries; vostès són els que han de garantir-ne l’eficiència i la seguretat”, li ha etzibat.

Puente ha començat la primera rèplica amb la frase següent: “Faré un esforç per contenir-me i no enfadar-me”. El to del ministre ha arribat a impactar fins i tot el PP, que ha fet un gran enrenou per aquest inici de resposta. “És gravíssim que un responsable polític converteixi la víctima en l’agressor”, ha continuat dient el ministre, que ha lamentat que per culpa d’un acte “delictiu, dolós i molt greu, la ciutadania no va poder utilitzar un servei bàsic”. Ha reiterat que “Adif i Renfe no tenen cap responsabilitat en els actes vandàlics que es produeixen amb excessiva freqüència a Catalunya”, ha insistit. Així, ha instat Cleries a ser “responsable” i “deixar de fer demagògia”. Finalment, ha rematat: “Quan es produeixi el traspàs de Rodalies, a qui culparan?”.

Cleries, indignat amb el to de Puente, ha reclamat al ministre “respecte” per la pregunta d’un senador. Dit això, ha recordat que el problema de Rodalies és, senzillament, la “desinversió crònica” que pateix la xarxa. “I vostès i els seus antecessors en són responsables; el sabotatge intencionat és el que vostès practiquen a Rodalies”, ha asseverat, després de recordar l’infrafinançament que pateix Catalunya en comparació amb Madrid. "Li demano que quan torni a contestar-me, em respongui amb educació com jo li he preguntat; faci un curset", li ha etzibat Cleries. 

“Vostè confon educació amb acatament, cosa que jo no li retré mai”, ha començat replicant finalment Óscar Puente. Ha estat llavors quan ha assenyalat la policia catalana: “La competència en matèria de seguretat ja la tenen transferida a Catalunya; i és als Mossos d’Esquadra a qui correspon que no passin coses com la de diumenge”. Tot i haver assenyalat amb el dit la policia catalana, ha insistit que “no busca culpables ni responsables”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!