El govern espanyol continua fent equilibrismes entre Carles Puigdemont i el Tribunal Suprem. L’encarregat de pronunciar-se aquest dilluns ha estat el ministre de Transport i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente. D’una banda, considera que el retorn del president a l’exili va ser “soroll” que “no va beneficiar” ni Puigdemont ni Junts. D’altra banda, acusa l’Alt Tribunal d’“extralimitar-se” en la seva decisió de no amnistiar la malversació atribuïda als líders del procés pel referèndum de l’1 d’octubre.

🔎 Puigdemont infligeix a Llarena una derrota a ‘casa’ enmig del camí cap a la plena amnistia

 

Així s’ha manifestat Óscar Puente en una entrevista a Las Mañanas de RNE, en la que ha posat en relleu que la norma de l’oblit penal té un “tenor literal molt clar” i ha reprovat que “el que no poden fer els tribunals és extralimitar-se a l’hora d’interpretar-la dient que hi ha hagut malversació perquè els independentistes es van estalviar del seu peculi els diners que els hauria costat la campanya de la independència”. “No hi ha per on agafar la seva interpretació”, ha esgrimit, i ha subratllat que l’únic que aconseguirà el Suprem és “endarrerir la implementació d’una llei que és clara i terminant” i que “hauria d’haver posat fi a la qüestió judicial que es va suscitar en relació amb els fets del 2017”. “Espero que el Tribunal Constitucional es pronunciï sobre això”, ha conclòs. A més, també ha verbalitzat el convenciment que Junts “variarà” la seva estratègia i “passarà a ser un partit que pren decisions que tenen transcendència en la vida dels catalans”.

“Les responsabilitats eren dels Mossos”

A més, ha insistit, igual que va verbalitzar divendres Félix Bolaños, que “la responsabilitat de tot el mecanisme de seguretat” del dijous era competència de la Generalitat de Catalunya i dels Mossos d’Esquadra, que van ser els que “van tenir accés” a Puigdemont. “Allà recauen les responsabilitats, no se li’n pot imputar cap al govern espanyol”, ha apuntat. Ha arguït que “l’únic que té l’estat és el control de fronteres”, però ha apuntat que, en un país que de l’espai Schengen, “els desplaçaments entre fronteres són completament lliures”, i ha reconegut que “controlar l’entrada d’una persona a Espanya a través de la Guàrdia Civil d’algú que resideix a la Unió Europea és molt complicat”. Tot i això, el PP fa dies que demana el cessament del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, i de la ministra de Defensa, Margarita Robles.

“Illa és un president del PSC elegit pels que van promulgar una DUI”

El mateix dia que els consellers del nou Govern presidit per Salvador Illa han pres possessió, Óscar Puente ha celebrat que l’arribada del PSC a la Generalitat “certifica el tancament del procés” amb un executiu “centrat en el que és tangible i necessari” i no en la “ficció” i en “ensomnis”. I després que Alberto Núñez Feijóo hagi anunciat que el setembre reunirà tots els presidents autonòmics del PP per combatre un moment “d’urgència nacional”, Puente ha lamentat que la narrativa del PP sigui la “narrativa de la ficció”. A més, ha posat en relleu que avui a Catalunya hi hagi un president de la Generalitat del PSC “elegit, entre altres, pels que fa set anys van promulgar una Declaració Unilateral d’Independència” i ha etzibat al PP que “qui no ho vulgui veure està cec”.

“L’acord PSC-ERC contempla el respecte al principi de solidaritat”

Óscar Puente també s’ha pronunciat sobre el pacte entre el PSC i ERC per reformar el finançament de Catalunya i sortir del sistema comú de finançament. Per al ministre, és un acord que contempla un finançament “específic i singular” i, alhora, comporta el “respecte al principi de solidaritat”, tot i que ha reconegut que cal veure “com es va materialitzant” i cal “descendir als detalls i desenvolupar-lo”. També ha apel·lat, sense esmentar-la, a la Comunitat de Madrid, presidida per Isabel Díaz Ayuso, perquè tingui més “corresponsabilitat” a l’hora de finançar-se i no “es queixi de l’infrafinançament i alhora alliberi la majoria d’impostos”.

A més, està convençut que l’aliança entre el PSC i ERC “no tindrà cost polític” a la resta d’Espanya i tampoc variarà la realitat de l’aritmètica del govern espanyol al Congrés dels Diputats: “Junts continuarà donant suport a unes coses i a d’altres no perquè no coincideix amb els plantejaments polítics, no descobrim res si diem que Junts és un partit conservador”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!