El ministre de Transports, Óscar Puente, ha entrat aquest dilluns al cos a cos amb els Mossos d’Esquadra a causa del caos a Rodalies durant la jornada electoral del 12-M. "Si la responsabilitat no és seva, de Renfe i Adif, menys", ha assenyalat en una roda de premsa per donar explicacions sobre l’incident d’aquest diumenge. El màxim responsable del departament espanyol de mobilitat ha insinuat durant la seva compareixença que es pot “trobar la resposta en l’àmbit de la seguretat”, i ha insistit que és responsabilitat de la policia catalana garantir la seguretat de la infraestructura. De la mateixa manera, ha acusat el Govern d’aprofitar-se de l’incident i utilitzar-ho en el seu benefici electoral durant les eleccions del 12-M, quan la Generalitat va queixar-se de Renfe i Adif.

 

Dit això, Puente ha remarcat en diverses ocasions que no tenen cap prova que apunti directament a un sabotatge. Però sí que ho sospiten: segons ha explicat el ministre, amb aquest robatori els vàndals només podien aconseguir alguns centenars d'euros i el tall en qüestió era molt complicat de fer; hi havia una zona de difícil accés. "T'hi has de jugar la vida", ha apuntat Puente. Tot plegat, ha anunciat que el Ministeri presentarà una denúncia a un jutjat de Barcelona, davant la magnitud de l'afectació: el govern espanyol calcula haver-se de gastar 15 milions d’euros en les reparacions pel caos a la xarxa de Rodalies d’aquest 12-M. De la mateixa manera, ha confirmat que el Ministeri calcula que la xarxa catalana no tornarà a la normalitat fins d’aquí a uns dos mesos. 

Puente no només ha entrat al xoc amb els Mossos quan ha insinuat que la policia catalana pot ser negligent. "Ahir em va cridar l'atenció que els Mossos, sense entrar als túnels en els quals s'havien produït els incendis, ja van concloure que no era un sabotatge; aplaudeixo els seus coneixements", ha ironitzat el ministre de Transports. No obstant això, ha assegurat que en cap cas vol entrar a "jutjar" el paper de la policia. "Només exposo dades", ha assenyalat.

Les dades exposades per Puente durant la seva roda de premsa indiquen que del total d'incidències a tota la xarxa de rodalies a l'Estat, el 52,1% es produeixen a Catalunya. També ha exposat que a la xarxa barcelonina es produeixen 2,8 vegades més incidències que a la xarxa madrilenya; cosa que passa de forma similar amb la xarxa d'alta velocitat (2,2 cops més), entre altres dades que indiquen que Catalunya té un problema d'incidències a la xarxa de Rodalies que, ha reiterat, són "alienes" a la feina de Renfe i Adif.

Així, el ministre ha negat que hi hagi cap correlació entre aquestes xifres d'actes vandàlics amb l'infrafinançament que pateix Rodalies. "Des que vam arribar al govern que no hem fet res més que invertir", ha assegurat, a banda d'insistir que aquesta situació "no se solucionarà amb el traspàs de Rodalies". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!