El mateix dia que l'Eurocambra anunciava que enviarà una missió a Espanya durant el mes de març per investigar l'espionatge amb Pegasus a l'Estat, Carles Puigdemont ha denunciat en un acte organitzat per la també eurodiputada Clara Ponsatí que alguns països ataquen els drets de les minories emprant l'excusa que cal protegir la seguretat nacional. Això és exactament el que va fer Espanya quan va esclatar l'escàndol del CatalanGate, però també ho han fet altres estats, tal com ha denunciat Puigdemont. En aquest acte sobre l'autodeterminació organitzat per Ponsatí, Puigdemont ha posat precisament d'exemple l'espionatge massiu contra l'independentisme català amb Pegasus, assenyalant que casos com aquest marquen precedents "molt perillosos".
En aquesta trobada també a Brussel·les hi han participat "acadèmics líders en l'estudi de l'autodeterminació", tal com els ha definit Ponsatí en una piulada en referència a Tim Waters, Neus Torbisco, Allen Buchanan, Carles Boix i Andrew Moravcsik, a banda d'eurodiputats i treballadors del Parlament Europeu. Puigdemont s'ha dirigit directament a aquests experts per preguntar-los com veuen el fet que en els últims anys hagi crescut la idea "d'amenaça contra la seguretat nacional emprat per democràcies per fer minvar els drets de les minories". El president Puigdemont ha conclòs que l'autodeterminació és actualment una idea "incòmoda" per a les democràcies i ha defensat obrir sobre com poden encaixar les minories sota aquest nou escenari, ja que "ara mateix som víctimes d'una violació de drets fonamentals", ha conclòs. La seva intervenció es pot veure íntegrament a partir del minut 1:10:36 d'aquest vídeo.
Cal recordar que, l'abril del 2022, pocs dies després que esclatés l'escàndol del CatalanGate i es conegués l'espionatge a una seixantena d'independentistes, l'actual ministra de Defensa, Margarita Robles, el va defensar al Congrés. Tot i que en un principi assegurava que el CNI només havia complert amb la legalitat, finalment va reconèixer i fins i tot va justificar l'espionatge. "Què ha de fer un Estat quan algú vulnera la Constitució? Què s'ha de fer quan es declara la independència o s'anima a fer desordres públics? Què s'ha de fer quan té contactes amb qui ha envaït Ucraïna? Què passa quan es hackegen webs com la del SEPE o mòbils de ministres? Vostès ara són víctimes perquè els convé", deia a Margarita Robles aquest mes d'abril.
Missió de l'Eurocambra per investigar Pegasus a Espanya
Per altra banda, aquest dimarts, l'Eurocambra va confirmar que enviaria una missió a l'Estat per investigar l'espionatge que Espanya ha fet amb Pegasus. Aquesta tindrà lloc a finals de març i l'ha acordada el comitè que investiga l'ús del programari, tot i les queixes de PP i PSOE. De moment, ja s'han enviat missions a Israel, Polònia, Grècia i Xipre, mentre que s'espera que al febrer aquesta arribi a Hongria.