La setmana passada va ser el torn dels presos, aquest dimarts ha estat el dels exiliats. Després de l'expresident Carles Puigdemont, ha estat l'exconseller Lluís Puig qui ha pogut intervenir en la comissió d'investigació del 155 per explicar com va afectar la supressió de l'autonomia al seu departament. En aquest sentit, Puig ha lamentat el "mal" que el 155 va fer al món de la cultura, la llengua catalana i el patrimoni i ha alertat que va generar encara més "incerteses" i "inseguretats" afegides en un món ja molt sensible.
Concretament, Puig ha assegurat que l'aplicació del 155 va provocar "l'espoli de les obres d'art de Sixena" i ha lamentat que se'n fes "una guerra sacrosanta que encara no ha acabat". En aquest punt, ha criticat que s'hagi creat una "frontera" artificial entre Lleida i Sixena amb el desplaçament de les obres i ha lamentat tant que hagin baixat les visites com també que l'estat de conservació de les peces s'hagi "deteriorat enormement".
Durant la compareixença també ha assegurat que la supressió de l'autonomia va afectar de forma "immerescuda" al Consorci de la Normalització Lingüística i va aturar algunes inversions en cultura importants com unes obres a la Seu Vella de Lleida, la construcció d'una biblioteca a Sort o els arxius comarcals de l'Alta Ribagorça.
"Vam voler evitar la imatge de Madrid dirigint la cultura catalana"
Tot i això, Puig ha volgut deixar clar que durant l'aplicació del 155, i malgrat que ell va exiliar-se a Bèlgica després de la DUI, va seguir en contacte amb el departament, a través de la secretària general. En aquest sentit, també ha volgut donar les gràcies a tots els treballadors de la conselleria que van estar treballant durant aquest temps i ha recordat que "ningú" va demanar dimitir abans del 27-O, tal com se'ls va oferir, i que li van expressar tot el seu "suport".
A més, ha avisat que tot i que la supressió de l'autonomia va paralitzar per si sola algunes inversions o polítiques que ha defensat que van fer mal a la cultura catalana, també ha avisat que totes aquelles reunions o polítiques que podien esperar alguns mesos es van posposar voluntàriament des de la conselleria. "Vam voler evitar la imatge de Madrid dirigint la cultura catalana", ha defensat l'exconseller.
Amb tot, Puig ha fet una aferrissada defensa de la cultura, assegurant que "és l'opció política més revolucionaria a llarg termini" i que "sobreviurà a al política i als polítics", i ha defensat augmentar-ne el pressupost públic al 3%, el que suposa invertir 100 euros per habitant i "assimilar-ho a la resta d'Europa".
La compareixença ha acabat amb un retret al PSC per no haver haver assistit a la comissió a "parlar de cultura". Puig s'ha mostrat emocionat per poder tornar al Parlament, encara que de manera virtual, i ha agraït la presència dels diputats així com de l'actual consellera, Mariàngela Vilallonga i de la seva esposa i filla que li han fet costat des del públic.