El referèndum unilateral per la independència (RUI) ha marcat el primer dia de la campanya electoral a Catalunya. I més enllà de la campanya, amb música i grinyols. Si el candidat de CDC, Francesc Homs, ha mostrat les reticències davant d'aquesta opció, el president, Carles Puigdemont, ha deixat clar que “un RUI és tècnicament possible”.
Puidemont ja s'havia preocupat el dia anterior de no tancar cap escenari i mantenir la porta oberta a la possibilitat de plantejar un RUI. Ho va fer en respondre a una pregunta de la CUP al Parlament, durant la sessió de control al president, i en declaracions a Catalunya Ràdio. En tots dos casos va evitar descartar aquesta via.
Legitimitat democràtica
Això no obstant, aquest migdia el candidat de CDC, Francesc Homs, ha introduït un canvi substancial a aquest debat quan, en ser interrogat en una roda de premsa a Sant Boi, ha advertit que aquesta mena de referèndum podria ser boicotejat pels partidaris del “no”, no acudint-hi, amb la qual cosa se’n ressentiria la seva legitimitat democràtica.
“Com es fa un RUI si els del no no te’l reconeixen? La democràcia no es pot imposar. S’ha de compartir”, ha advertit tot assegurant que la “pantalla democràtica” requereix la participació dels partidaris del sí i del no.
Tot i que des de la campanya convergent s’assegura que les paraules d’Homs no entren en contradicció amb l’estratègia de Puigdemont de no tancar la porta a un RUI, el cert és que les declaracions del candidat han provocat grinyols en el discurs convergent. Mentre Puigdemont, amb els ulls posats a la qüestió de confiança, vol tenir oberts tots els fronts d'una futura negociació, Homs amb l'horitzó del 26-J intenta recuperar el votant moderat de CDC.
A primera hora de la tarda, el president hi ha tornat. Ha estat en el marc d’una entrevista en l’especial pels 4.000 programes del Versió Rac1 que s’ha fet al teatre Coliseum de Barcelona.
Tres tipus de referèndum
En una entrevista en aquest programa se li ha preguntat -ha estat la imitadora de Pilar Rahola- si l’opció del RUI és seriosa. Puigdemont ha reiterat que hi ha tres tipus de referèndums. El primer, que ha descrit com l’opció majoritària a aquest i qualsevol país democràtic, és un referèndum a l’escocesa, acordat -“ara hi ha eleccions i diran que no igualment, però és un escenari que hem de contemplar”, ha puntualitzat.
La segona opció és el referèndum que està en el full de ruta: un Parlament constituent que elabori una Constitució i convoqui els catalans a ratificar o no aquest text. I el tercer, la RUI: “És una possibilitat. És clar que hi és tècnicament, és una possibilitat”, ha subratllat, tot i que ha insistit que l’opció que cal intentar és la via escocesa.
Per ERC no quedarà
ERC està disposada a introduir canvis en el full de ruta independentista per incloure-hi un RUI. “Per nosaltres no serà que no es convoqui”, ha assegurat el cap de llista, Gabriel Rufián, tot i que tot seguit el número dos, Joan Tardà, ha puntualitzat que aquest canvi hauria de ser aprovat al Parlament. Això permetria, segons Tardà, legitimar aquest referèndum, així com obligar altres forces, com CSQP, a sumar-s’hi.
Opinions per a tots els gustos
El RUI no només ha donat vida a la campanya. També ha activat les xarxes on han aparegut opinions per a tots els gustos. El líder de Demòcrates, Antoni Castellà, que aquest cop a diferència del 20-D no ha repetit la coalició amb CDC perquè no accepta canviar la marca DiL per Convergència, ha sortit a replicar Homs. De fet, Demòcrates van ser els primers a plantejar aquesta possibilitat dins JxSí.
De la seva banda, el cupaire Albert Botran ha advertit que la RUI no es pot convertir en un fetitxe sinó que l'objectiu ha de ser ampliar forces en la base independentista.