El no de Junts que ha tombat la tramitació de la llei per regular els lloguers de temporada ha evidenciat un cop més la fragilitat de la majoria amb què compta Pedro Sánchez per governar i ha situat de nou la formació de Carles Puigdemont al centre de la polèmica. El president a l'exili ha advertit el govern del PSOE a través de la xarxa X que "perdre el respecte a qui té els vots que necessites, i no suar la samarreta intentant guanyar-te'ls a cada votació és el camí més directe al fracàs". "El nostre vot no el poden donar per descomptat. El nostre, no", ha reblat en una etzibada directa a ERC, molt crítica amb la votació de Junts.

Junts va tombar aquest dimarts la iniciativa sobre regulació de lloguers de forma inesperada canviat la seva anunciada abstenció per un no, la qual cosa ha representat la trenta-cinquena derrota del PSOE al Congrés en el que portem de legislatura. La Moncloa atribueix aquesta situació a un enduriment del discurs del partit de Puigdemont arran de la investidura de Salvador Illa com a president de la Generalitat. Des del Congrés, el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, s'ha sumat a les crítiques a Junts -a qui ha alineat amb PP i Vox-, com també ho ha fet el PSC i el Govern de Salvador Illa al Parlament.

Puigdemont insisteix a través de la seva publicació a la xarxa X que "aquestes eren les regles del joc" que van exposar des del primer dia, per la qual cosa el govern i els diputats del PSOE "no es poden fer els sorpresos". En el text adverteix que el govern de Sánchez no ha paït que està en minoria i que no pot actuar com si tingués majoria absoluta i que quan ho assumeixi hi sortiran guanyant tots, perquè això voldrà dir que "substituirà la imposició per la negociació" i no confondran la disposició a negociar i arribar a acords "amb una vocació de catifa on eixugar-se les sabates abans d'entrar a casa".

En aquest punt, Puigdemont torna a dedicar una pua a Esquerra assegurant que els socialistes "potser estan mal acostumats, però amb Junts no funcionen ni els xantatges ideològics ni els embuts per fer empassar galàpets". 

El polític independentista adverteix al PSOE que no disposa de majoria absoluta, ni a Espanya ni a Catalunya ni a Barcelona i que, de fet, a l'Estat i a la capital catalana ni tan sols van guanyar les eleccions. "És més té l'alcaldia de Barcelona gràcies precisament al PP", rebla. A més retreu que la funció d'un govern no és dir a la resta de grups què han de fer sinó que és justament al revés, han de ser els grups parlamentaris els que controlin al Govern. "És farragós governar en minoria? Sí, no m'ho han pas d'explicar. Però és una bona manera de fomentar la democràcia, perquè dóna joc a les minories", adverteix.