El president a l’exili, Carles Puigdemont, ha afirmat que el jutge Pablo Llarena ha fet una interpretació “absurda, arbitrària, il·lògica i irracional” de la llei orgànica 1/2024 per no aplicar-li l’amnistia i mantenir la seva ordre de detenció a l’estat espanyol, segons el recurs presentat pel seu advocat, Gonzalo Boye, aquest dilluns, i on li demana que rectifiqui i dicti l’arxivament de la investigació de l’1-O contra Puigdemont. En l’escrit, al qual ha tingut accés ElNacional.cat, el penalista acusa el magistrat del Suprem  de fer "una grotesca interpretació de la norma”, amb la qual manté la seva "parcialitat", que —segons Boye— ha mantingut en tot aquest procediment, i li demana que faci cas de la magistrada del Tribunal Suprem, Ana Ferrer, que, en el seu vot particular, alerta els companys de la sala penal —referint-se a la resolució escrita per Manuel Marchena—  que, a l'inaplicar l'amnistia, se separen de la voluntat del legislador i, fins i tot, de la sentència del procés i la jurisprudència de la mateixa sala penal vers el delicte de malversació de fons.

El jutge Llarena, en la seva resolució de fa just una setmana, va resoldre que no aplicava l’amnistia ni a Puigdemont ni als exconsellers Toni Comín i Lluís Puig en assegurar que van obtenir un enriquiment patrimonial amb l’organització de l’1-O. El recaragolat argument, segons Boye, és que sosté que els representants de Junts van disposar de partides de diners públics per fer el referèndum, que haurien de tornar a l’estat espanyol. L’advocat de Puigdemont li recorda a l’instructor que amb l’1-O es van disposar partides de la Generalitat, que no s’ha declarat afectada, i no de l’Estat, i que aquest procediment està obert al Tribunal de Comptes, i pendent de sentència. Boye insisteix que amb aquest argument es vulnera el dret de presumpció d'innocència, a més de tenir un jutge imparcial, entre d'altres, a més de la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea. "Un precepte del Conveni és que, perquè una persona pugui ser privada de la seva llibertat, han d'existir indicis racionals que ha comès una infracció, i en aquets cas, no n'existeix cap", insisteix l'advocat. 

Tampoc s'han afectat fons europeus

La magistrada Ferrer va criticar l’argument del president de la sala penal del Suprem, que sosté que el Govern de Junts i ERC s’haurien enriquit perquè van pagar l’1-O amb fons públics i no de la seva butxaca; un estalvi que els hauria enriquit. L'advocat també assegura, com Ferrer i la resta de defenses, que amb l'1-O no es van afectar fons de la Unió, ni es va recollir en la sentència que va dictar el 2019 contra els líders independentistes. Boye també retreu a l'instructor de l'1-O que no plantegi una consulta al Tribunal de Justícia de la UE (TJUE).

Aquest dilluns s'acaba el termini perquè les defenses i acusacions presentin els seus recursos. El jutge Llarena també els ha preguntat si s'ha de consultar al Tribunal Constitucional si és constitucional l'amnistia només pel delicte de desobediència, del qual el jutge Llarena, aprova, però sense arguments, segons Boye.

El Suprem no és el tribunal competent

L'advocat de Puigdemont aprofita aquest recurs contra la no aplicació de l'amnistia per recordar-li al magistrat totes les vulneracions que s'han comès des d'un bon inici en la causa de l'1-O del 2017. "Sobresurt, entre totes elles, la vulneració del dret fonamental al jutge ordinari predeterminat per la llei", afirma Boye, que hi afegeix: "Cap norma jurídica justifica la pretesa competència de la sala penal del Tribunal Suprem per a conèixer de la present causa. També és palmària la vulneració del dret al jutge imparcial i la vulneració dels drets a la llibertat d'expressió, associació, reunió i participació política, en línia amb els dictàmens del Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària de les Nacions Unides núm. 6/2019 i 12/2019." Les defenses dels líders polítics i socials sempre han mantingut que l'1-O no es va cometre cap delicte, però que si fos així, la competència és del TSJC per als aforats, i un jutjat de Barcelona, per a la resta. És una de les principals vulneracions denunciades al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH).

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!