El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha advertit que Junts per Catalunya no tancarà cap acord amb presses. "Sempre hem dit que per tractar amb el sistema polític espanyol totes precaucions són poques. Ens hi mantenim, i ens hi refermem", ha afirmat en un missatge a X aquest dijous, després que ERC i el PSOE hagin segellat un acord per fer possible la investidura de Pedro Sánchez. Tot i que inicialment es preveia que Junts també podria tancar un acord amb els socialistes avui mateix, finalment no s'ha produït, i fonts d'aquest partit consultades per ElNacional.cat han assegurat que les negociacions continuen obertes. El PSOE s'ha marcat com a objectiu celebrar el debat d'investidura la setmana vinent, però l'últim missatge de Puigdemont fa pensar que aquesta possibilitat s'allunya, i fins i tot desperta el fantasma d'una possible repetició electoral. "No canviarem la prudència i precaucions que hem mantingut fins ara per més presses que alguns tinguin", ha afirmat en la piulada.

 

Junts manté les converses amb el PSOE obertes

Després de la reunió entre Puigdemont i el secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán, al Parlament Europeu aquest dilluns, semblava que l'acord estava encarrilat, però res més lluny de la realitat. Aquest dijous, quan s'ha reunit la permanent de Junts en un hotel de Brussel·les, hi havia muntat un faristol, que finalment s'ha desmuntat sense que ningú l'hagués utilitzat. El partit independentista ha insistit en els últims dies que encara queden alguns "serrells" del pacte per enllestir-lo, i que tampoc no s'han resolt avui. 

Així, la permanent no ha donat el vistiplau a l'acord, i els membres que s'havien traslladat a Bèlgica, incloent-hi la presidenta del partit, Laura Borràs, el secretari general, Jordi Turull, o la presidenta del grup al Congrés, Míriam Nogueras, han tornat cap a Barcelona. L'executiva prevista per a aquesta mateixa tarda tampoc no s'ha celebrat, ni s'ha convocat el consell nacional que s'havia de celebrar aquest cap de setmana. 

Davant aquest escenari, els socialistes també han reconegut que el pacte no es produiria aquest dijous. Amb tot, es mostren optimistes i creuen que divendres hi haurà marge suficient per tancar-lo de manera que es pugui mantenir el debat d'investidura la setmana vinent.