El president Carles Puigdemont adverteix el PSOE que si "no hi ha prou avenços" en els seus acords, Junts, formació que lidera de facto, podria sumar els seus vots als del PP al Congrés dels Diputats per tombar lleis com la dels pressupostos de l'Estat. "Podríem votar amb el PP per enderrocar el pressupost o per una resolució sobre Israel, on la nostra posició en realitat està més alineada" amb la del partit que encapçala Alberto Núñez Feijóo, ha dit Puigdemont a 'Politico' durant la cerimònia celebrada ahir a la nit per aquest mitjà per revelar la llista de les '28 personalitats més influents' d'Europa el 2024, en què el líder polític català figura, en segon lloc, entre els nou 'disruptors' de la política europea.

Segons ha informat aquest dimecres 'Politico', Puigdemont va dir ahir a la nit al president del Partit Popular Europeu (PPE) i líder d'aquest grup al Parlament Europeu, Manfred Weber, que fins i tot podria arribar a un acord amb el PP per enderrocar el govern del socialista Pedro Sánchez a mitjan mandat amb una moció de censura. Ara bé, una eventual moció de censura seria una opció si Junts i el PP es poguessin posar d'acord sobre un president del govern independent per substituir Sánchez. "Però per a això, el PP ha de fer un pas cap a nosaltres. No poden continuar tractant-me com un terrorista", ha dit Puigdemont, que ha recalcat que el seu únic delicte va ser col·locar urnes en el referèndum unilateral de l'1-O.

Per la seva part, fonts de Junts han confirmat "una conversa informal a peu dret durant uns minuts" entre Puigdemont i Weber, en la qual van parlar del pacte d'investidura entre el PSOE i Junts, i en el qual el president va "deixar clar el compromís de sostenir el govern del PSOE en funció del compliment dels acords". Això sí, neguen que en cap cas es formulessin propostes formals "i encara menys cap negociació" per a escenaris que "pertanyen a la política ficció", en referència a aquest apropament de Junts al PP, sobre el qual retreuen "l'actual actitud en relació amb Catalunya i la connivència amb Vox". 

"El terme lawfare és com el cap de cavall a 'El Padrí'" 

A la conversa d'ahir a la nit amb Weber, Puigdemont va desestimar les crítiques del líder del PPE al seu acord amb el PSOE i va argumentar que "un referèndum consultiu" sobre la independència catalana era possible si s'acordava políticament, segons la conversa escoltada per 'Politico' i en la qual també va participar l'exconseller Toni Comín, que va insistir que aquesta consulta era legal segons la Constitució espanyola. Pel que fa a la controvèrsia sobre el terme lawfare que figura al pacte polític entre Junts i el PSOE, i que ha estat molt criticat per les associacions de jutges espanyols, Puigdemont va dir que era una advertència per a aquells jutges i polítics que, segons ell, s'havien extralimitat en les seves funcions. "El terme lawfare és com el cap de cavall a 'El Padrí': és una advertència que parlem de debò", ha sentenciat en les seves declaracions al mitjà europeu.

Puigdemont, el "disruptor" 

"En una picada d'ullet als temps de polarització actuals, la llista (dels més influents el 2024) inclou no un, sinó dos secessionistes", explica 'Politico' sobre la seva selecció per a l'any que ve. Així, explica, hi ha Puigdemont, "el català que va aconseguir assegurar una amnistia per a una votació il·legal d'independència el 2017 —i potser, fins i tot, una altra oportunitat de secessió— a canvi d'apuntalar el primer ministre espanyol, Pedro Sánchez", i el belga Tom Van Grieken, líder del partit d'ultradreta Vlaams Belang, "que vol convertir Flandes en un estat separatista" i que apareix el sisè a la llista de disruptors d'Europa. Darrere de Puigdemont, al número tres de la llista de "disruptors", hi ha el primer ministre hongarès, Víktor Orbán, seguit de la ministra d'Exteriors alemanya, Annalena Baerbock, i del president del Grup Popular Europeu a l'Eurocambra, el també alemany Manfred Weber.