El resultat de la primera votació del suplicatori de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí estava "cantat", segons admeten els seus protagonistes. No obstant això, tots tres han comparegut avui en roda de premsa a l'Eurocambra per alertar que en cas que s'acabi aixecant la seva immunitat "la democràcia europea haurà marcat un precedent molt negatiu" davant els drets de representació de la dissidència política i les minories. Puigdemont ha deixat clar que continuaran lluitant per defensar els seus drets i ha advertit que, per més que fos previsible, el resultat d'ahir al Comitè d'Afers Jurídics resulta lamentable.

"No hem donat mai cap batalla per perduda. Mai. Per això som aquí", ha insistit Puigdemont en diferents ocasions, a més d'assegurar que el seu pols no acaba al ple del Parlament Europeu i estan preparats per portar la defensa del seu cas al Tribunal de Luxemburg. "Per totes i cadascuna d'aquestes batalles estem preparats i ens hem preparat. Lluitarem fins al darrer moment i el darrer segon", ha assegurat.

 

Des del PSOE a Vox

Això no obstant, el líder independentista ha anat més enllà del resultat del seu suplicatori i ha alertat sobre el dilema polític que es plantejarà a l'Eurocambra i el risc que la dinàmica espanyola arrossegui la UE a estàndards que "avergonyeixen la democràcia europea davant la resta del món". A tall d'exemple, Comín s'ha referit a l'episodi de tensió en què es va trobar l'Alt Representant de la UE per a la política exterior, Josep Borrell, en la roda de premsa conjunta amb el ministre d'Exteriors rus, Sergéi Lavrov, fa tres setmanes.

"La reacció política entre el partit feixista Vox, el Partit Popular, i el partit Ciutadans, de satisfacció, demostra la naturalesa política de tot aquest procediment que continua", ha argumentat Puigdemont, que ha denunciat tot seguit que "hi ha un objectiu compartit des del PSOE fins al feixisme de Vox sense fissures, que anem a la presó els que estem aquí, la Clara, el Toni i jo".

Dissidència i minories

El líder de Junts ha sentenciat que ara el Parlament Europeu haurà de decidir "si accepta aquesta pressió espanyola i permet l'empresonament de dissidents polítics". "Tres eurodiputats que vam guanyar les eleccions a Catalunya gràcies al mateix compromís polític que ens porta a ser perseguits", ha subratllat.

Toni Comín, Carles Puigdemont i Clara Ponsatí, durant la roda de premsa d'aquest matí al Parlament Europeu / ACN

"La nostra defensa no és individual, es defensa el dret dels ciutadans a ser representats i les seves idees defensades, encara que incomodi las majories polítiques. Protegir les minories és una obligació de la democràcia europea i anirem fins al final amb totes les conseqüències per defensar aquest principi", ha assegurat.

Els tres eurodiputats han avançat que utilitzaran tots els recursos al seu abast per fer arribar el seu missatge a la resta de membres de la Cambra.

Pressió espanyola

Comín ha subratllat la "sobrerepresentació" que tenen els eurodiputats espanyols en el comitè d'Afers Jurídics, amb cinc diputats sobre 25, la qual cosa ha multiplicat la seva capacitat de pressió damunt la resta de membres, i ha contrastat això amb la situació al plenari. on el seu pes es reequilibra i no és tan intensa la capacitat de pressió.

 

Els eurodiputats han evitat fer cap valoració positiva que el resultat de la votació d'ahir deixés els suports al suplicatori en un 60% dels vots, i el fet que malgrat que els grups socialista, popular, liberal —del qual forma part Cs— i conservador —on s'enquadra Vox- disposen de 18 vots només se'n registressin 15 a favor. "Per molt que potser el vot d'ahir a alguns els sembli ajustat, a nosaltres no ens ho sembla. El vot d'ahir hauria d'haver estat un no unànime", ha advertit Clara Ponsatí.

Comín, que ha assegurat que ahir va ser "un dia trist per a la UE", ha denunciat la "pressió descomunal" que han exercit els eurodiputats espanyols, "tal era el pànic que han hagut d'exercir tota mena de pressions damunt dels seus col·legues".

Recurs a Luxemburg

En relació al recurs, ha explicat que disposen de material per portar davant del Tribunal de Luxemburg i s'ha referit a la parcialitat del president, l'eurodiputat de C's Adrián Vázquez, i del ponent de l'informe, l'eurodiputat búlgar ultra Angel Dzhambazki; la sobrerepresentació espanyola al comitè, amb 5 dels 25 membres; o el fet que no s'ha traduït pràcticament cap dels documents que van enviar al comitè per a la seva defensa.