El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha fet referència a la votació a l'Eurocambra de demà assegurant que, aquells que votin contra l'aixecament de la seva immunitat, estaran "defensant la independència i la integritat del Parlament". Per contra, "si s'amenaça els dissidents, Europa té un problema", ha sentenciat.
Demà dilluns, al ple del Parlament Europeu, es decidirà si els eurodiputats de Junts, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, perdran la seva immunitat després del suplicatori sol·licitat pel Tribunal Suprem.
En una entrevista per a la delegació europea del diari nord-americà Politico, el president ha abordat aquesta qüestió defensant que només els vots en contra podran "salvaguardar la representació democràtica de més d’un milió d’electors catalans que el van escollir, juntament amb Comín i Ponsatí per servir a Brussel·les".
"Per a nosaltres, no és un cas personal", ha assegurat Puigdemont. “No protegim els nostres drets particulars. Protegim també els nostres votants, més d’un milió d’electors, més d’un milió de ciutadans europeus que van votar per ser representats per nosaltres... Minories, no només minories nacionals, minories polítiques, dissidents”, ha especificat.
Manté, però, poques esperances quant al resultat de la votació. "Som molt realistes. Coneixem les xifres. Coneixem la decisió dels principals grups", ha reconegut davant el diari.
Una "doble moral" a la UE
Puigdemont ha denunciat la "doble moral a la Unió Europea". “Si ens preocupen els drets humans, com espero que ho faci Europa, hem de tenir clar que no importa si és a Rússia, a Veneçuela o a Espanya. Perquè si no, cau l’autoritat moral de la Unió Europea que dona lliçons als altres”.
També ha volgut recordar la diferència entre el seu exili i el cas del rei emèrit Joan Carles I, instal·lat als Emirats Àrabs després de la sortida a la llum dels casos de corrupció de la corona. Tal com ha explicat, els líders independentistes van anar a Brussel·les "no per fugir de l'acció de la justícia", sinó per posar-se "a disposició dels tribunals europeus".
L'única opció, la independència
"Evidentment, després de tres anys i tres mesos de repressió, la meva opinió és més sòlida". Puigdemont ho té clar: l'Estat espanyol no ha presentat "una alternativa atractiva a la independència" ni un "procés polític per a Catalunya".
“L’actual statu quo no funciona i ho saben. Ho sabem. Però, què és una alternativa a la independència? Res. Per tant, si no hi ha alternativa, l’únic camí que podem seguir per sobreviure com a nació és tenir el nostre propi estat”, ha assegurat.
"Les fronteres no són Déu"
Respecte a si s'hauria de donar explicacions a la resta d'Espanya sobre el futur d'una Catalunya independent, Puigdemont confia que potser Europa oferiria una solució a les qüestions filosòfiques sobre com s'haurien d'organitzar els països.
"Les fronteres existeixen, sí, però les fronteres no són de Déu, no són divines. Podeu acceptar canviar fronteres. Les fronteres són quelcom artificial. Totes les nacions són artificials. Catalunya, Espanya és una decisió d’una generació de persones que decideixen conviure d’aquesta manera. D’acord, probablement funciona per als nostres avantpassats, però, i la propera generació del nostre món actual?", ha qüestionat.
En aquesta línia, ha suggerit que si la UE podria donar cabuda a Macedònia del Nord, Sèrbia i Bòsnia i Hercegovina com a nous països membres (una premissa que encara no està garantida a Brussel·les), també hauria de poder acceptar Catalunya, el País Basc i Escòcia.
Una ciutadania que protegeixi les aspiracions nacionals
El president ha argumentat que si Madrid permetés l'ús del català com a llengua oficial a Espanya i a la UE, i protegís altres aspiracions nacionals, el passaport particular a la butxaca no importaria tant.
"Si Espanya protegeix la meva llengua, la meva decisió de construir una societat basada en els drets fonamentals, la democràcia, la independència de la justícia, etc., no tindré ni un sol problema per tenir el meu passaport espanyol. Així que si, finalment, és Europa qui ens aporta la protecció per a construir una societat com volem construir-la, estarem molt contents de tenir només la ciutadania europea".