El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha anunciat a través d'un vídeo que ha emprès el viatge de retorn de l'exili per acudir al ple d'investidura que se celebrarà aquest dijous al Parlament i que torna malgrat el risc de ser detingut per denunciar "l'actitud de rebel·lió en què s'han bunquerizat alguns jutges del Suprem". Puigdemont serà dijous a Barcelona per participar a la investidura del primer secretari del PSC, Salvador Illa, com a president de la Generalitat, amb els vots dels diputats d'ERC i els comuns, i els Mossos han rebut l'ordre de no permetre que accedeixi a la cambra catalana. El Consell de la República i entitats independentistes han convocat un acte a les 9 del matí al passeig de Lluís Companys per acompanyar Puigdemont fins al Parlament.

🔴 Retorn de Puigdemont per l'investidura de Salvador Illa, DIRECTE
 

A través d'un vídeo, Puigdemont recorda que ni ell ni el també diputat a l'exili Lluís Puig es troben "en condicions de normalitat democràtica" i no podran assistir lliurement al ple, perquè estan sent perseguits per haver permès que els catalans votessin en referèndum l'1-O, i perquè el Tribunal Suprem es nega a obeir la llei d'amnistia "aprovada i en vigor i que és d'obligada aplicació". 

 

Viatge de retorn

"Aquest desafiament s'ha de contestar i s'ha de confrontar, per això he emprès el viatge de retorn de l'exili, convençut que no hi ha un altre camí per a la normalitat democràtica que la fi de la repressió política, que està prevista en la lletra i l'esperit de la llei d'amnistia", subratlla.

Admet que aquesta situació no sembla preocupar el govern de Pedro Sánchez ni el futur Govern de la Generalitat, però subratlla que hi ha molts catalans que volen un sistema democràtic ple i volen gaudir del mateix que els països i societats més democràtiques del món, entre d'altres coses "una justícia imparcial, que no tingui agenda política, que no interfereixi per impedir la voluntat popular que s'expressa sempre a través dels parlaments".

Lamenta que hauria de ser normal poder assistir al ple, i que el fet que s'hagi d'arriscar a una detenció —que titlla d'arbitrària i il·legal— evidencia l'anormalitat democràtica que han de combatre. "No perquè som independentistes sinó perquè som demòcrates", rebla.

El jutge instructor del Suprem, Pablo Llarena, s'ha negat a aplicar l'amnistia a Puigdemont i a Lluís Puig i manté les ordres de detenció contra ells argumentant que la celebració del referèndum va comportar un enriquiment personal de caràcter patrimonial, la qual cosa se situa entre les excepcions del delicte de malversació que inclou la llei d'amnistia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!