Carles Puigdemont ha tornat a Catalunya després de sis anys i deu mesos a l’exili a Bèlgica. Ho ha fet en un acte a l’Arc de Triomf de Barcelona, on l’esperaven milers de persones, així com les entitats independentistes, la plana major de Junts i diputats d’ERC i la CUP. "Encara som aquí", ha proclamat el president davant els seus seguidors. Puigdemont s’ha presentat a Barcelona per participar en el ple d’investidura del primer secretari del PSC, Salvador Illa, però amb l’ordre de detenció del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena encara vigent, per la qual cosa tot apunta que serà detingut tan bon punt els Mossos puguin accedir a ell.
🔴 Última hora de Puigdemont, DIRECTE | Reaccions al seu retorn a Catalunya
Des d'abans de les vuit del matí s'ha començat a concentrar la gent al passeig Lluís Companys. El president del Parlament, Josep Rull, esperava Puigdemont a la confluència del passeig amb el carrer Trafalgar; allà hi eren també els expresidents Artur Mas i Quim Torra i les expresidentes del Parlament Núria de Gispert, Laura Borràs i Anna Erra. Amb ells, la cúpula del partit, tots els diputats del Parlament, diputats al Congrés, senadors i alcaldes. El Consell de la República ha organitzat l'acte de rebuda institucional de Puigdemont, al qual han participat també, entre altres entitats, l'Assemblea Nacional Catalana (ACN), Òmnium Cultural i l'AMI.
El president, envoltat per la cúpula de Junts que l’esperava al carrer Trafalgar per blindar-lo, ha aconseguit arribar entre crits de suport dels presents fins a l’escenari preparat a l’Arc del Triomf des d'on ha pronunciat el seu discurs de retorn. "Avui he vingut aquí per recordar-los que encara som aquí, perquè no tenim dret a denunciar", ha dit Puigdemont, que ha reaparegut dos minuts abans de les 9 del matí, a l'acte de "rebuda institucional" muntat amb un escenari davant de l'Arc del Triomf.
Puigdemont ha assegurat que des de la política no hi ha dret a renunciar a l'autodeterminació, perquè és un dret que pertany als pobles i és col·lectiu: “Ni és ni serà mai un delicte fer un referèndum”, ha afegit el president, que ha admès que "avui molts pensen celebrar que sigui detingut". "I pensaran que l'escarni ens i us dissuadirà; que per escarmentar val la pena incomplir una llei aprovada pel seu parlament", ha afegit, i ha afirmat que l'amnistia havia de servir, textualment, per tornar a la política el que mai no hauria d'haver sortit de la política".
En el seu discurs, Puigdemont ha recordat que "en aquests set anys la repressió ha fet molts estralls". "Continuarà passant mentre els jutges manin més que un Parlament", ha afegit el president, que ha condemnat que la repressió hagi fet que “ser català s'hagi convertit en una cosa sospitosa”. El president ha denunciat la “repressió duríssima i ferotge” que ha “interferit en la vida de les nostres institucions”. Sabedor que pot ingressar a la presó en poques hores, Puigdemont ha assenyalat que "en un país on les amnisties no amnistien, no ens interessa ser-hi", perquè, segons ha dit, aquest país "té un problema d'arrel democràtica". Puigdemont ha acabat el seu discurs afirmant: "No sé quan ens tornarem a veure. Passi el que passi, quan ens tornem a veure, que puguem acabar amb el crit amb què jo he acabat el meu discurs: Visca Catalunya lliure".
Un cop finalitzat el seu discurs, Puigdemont ha desaparegut mentre la comitiva de Junts, encapçalada pel president del Parlament, Josep Rull, s'ha dirigit cap al Parlament, on a l'entrada s'ha pogut veure persones de la confiança del president a l'exili, com el seu advocat, Gonzalo Boye, i el seu amic Jami Matamala.
Els diputats, amb el president Josep Rull, i els expresidents Artur Mas i Quim Torra al capdavant, s'han dirigit seguint un passadís entre els assistents a l'accés del parc de la Ciutadella. Un cop allà, se'ls ha obligat a entrar un a un a través d'un passadís de Mossos i resseguir el camí fins a la cambra catalana, on s'han trobat amb vehicles travessats per impedir l'accés a cap cotxe. Un cop al Parlament, la incògnita era on era Puigdemont.