El president a l'exili Carles Puigdemont ha qualificat d'"imprescindible" l'acompanyament del Consell de la República, institució que presideix, en el seu retorn a Catalunya. Així ho ha afirmat aquest dissabte durant la seva intervenció al ple del Consell, que s'ha celebrat a porta tancada a Elna. Així doncs, Puigdemont ha parlat sobre la seva tornada i ha plantejat els possibles escenaris que se'n poden derivar, tenint en compte, fins i tot, la possible detenció, segons ha informat l'organisme independentista en un comunicat. En aquest sentit, ha assenyalat la importància del Consell, insistint que "passi el que passi, l'objectiu de la institució republicana no canviarà".
L'Assemblea Territorial del Consell de la República ha començat aquest dissabte a les 10 del matí, moment en què s'ha fet la votació per ratificar els membres de la Sindicatura Electoral nomenats pel govern de l'organisme, els quals han rebut el suport de l'àmplia majoria. També s'han acceptat els cinc membres que constituiran la Comissió Mixta, de seguiment, valoració i control dels comptes i finances del Consell de la República.
El vicepresident de la institució, Toni Comín, ha presentat, a continuació, el pla de govern definitiu fins a l'any 2026 del Consell de la República, que consta de sis punts. El primer d'aquests insta a "enfortir l’estructura territorial del Consell", per fer "més i millor activisme". En aquesta línia, proposen "fer més gran la base de registrats", així com "continuar treballant per la unitat estratègica". També "internacionalitzar la causa catalana", "posar les bases de les futures estructures d’estat republicanes" i, finalment, "aprofundir en les raons per la República", és a dir, "explicar-les de nou i millor". Comín ha afirmat que "han de servir per estar a apunt per a l'endemà".
Per passar a l'acció, han anunciat la creació de tres grups de treball a l'Assemblea Territorial que abordaran tres grans àmbits: la llengua catalana, el consum estratègic i la implementació de la IDR i l'augment de registrats. En total, han detallat que s'han acceptat 20 de les 52 propostes d'acció presentades.
Al seu torn, la consellera Maria Antònia Font ha presentat en nom del govern el projecte 'Impuls del català als municipis per mitjà dels Consells Locals' per a enfortir i protegir la llengua arreu dels Països Catalans. També han intervingut en el ple Aurora Madaula i Mercè Jou.