Junts ha tancat files aquest dissabte al voltant de Carles Puigdemont a la Catalunya Nord i el president a l'exili no se n'ha anat per les branques a l'hora d'esvair qualsevol dubte en relació al seu retorn a Catalunya. Puigdemont ha assegurat que malgrat que els jutges del Tribunal Suprem no hagin aplicat l'amnistia aprovada pel Congrés i malgrat les veus que li aconsellen que no s'arrisqui a ser detingut, ell tornarà per assistir a una investidura "peti qui peti". Un avís, també dirigit a ERC, que encara ha anat més enllà per deixar clar, entre crits de president que corejaven els assistents, que en cas que hi hagi una repetició electoral, farà campanya des de Catalunya. "Només un cop d'Estat ho podrà impedir", ha reblat Puigdemont en referència a la seva possible detenció malgrat que el Congrés hagi aprovat l'amnistia.

 

Junts ha convocat un acte al Teatre de la Verdor de Els Banys i Palaldà al Vallespir amb l'excusa de commemorar el quart aniversari de la fundació del partit, però amb el teló de fons que dibuixa les incògnites pel possible acord la setmana vinent entre ERC i PSC per investir Salvador Illa i, sobretot, per la promesa de Puigdemont de tornar per assistir al ple. Junts és conscient de la preocupació que aquest retorn en ple debat d'investidura provoca a ERC. L'acte ha començat amb mitja hora de retard quan, malgrat la frondositat dels arbres que envolten l'àrea, el sol queia implacable damunt d'una part del públic, més de 2.500 persones, segons el secretari general, Jordi Turull. A l'escenari, junt al logo del partit, el lema Junts som més forts.

"Vénen moments decisius, crítics", ha advertit Puigdemont només prendre la paraula, quan ha alertat que existeix una "amenaça real" d'un govern presidit per Salvador Illa, que ha descrit com la versió més espanyolista del PSC, molt més proper al que representa Josep Borrell que a José Montilla, i a les antípodes de Pasqual Maragall.

Puigdemont acte Els Banys i Palalbà : Junts
Puigdemont durant un moment de l'acte a Els Banys i Palalbà / Junts

Cop d'Estat

L'objectiu central dels seus advertiments, però, ha estat la negativa dels jutges a aplicar l'amnistia aprovada pel Congrés, la qual cosa, retreu, dona a la política espanyola uns aires de cop d'Estat. "Abans hi havia els Tejero i Armada, però volien el mateix que els de la toga nostra, que un Parlament no pugui prendre decisions que no els agrada. Quan no els agrada surten uns amb tricorni i metralleta i els altres amb togues i punyetes", ha retret. 

Puigdemont ha recordat que porten més de set anys a l'exili, que han resistit i aguantat la posició en condicions difícils i adverses, però han pogut complir amb el compromís de preservar les institucions alhora que han aprofitat les oportunitats, com la que ha representat l'amnistia, que ha de servir per tancar l'actual etapa de la repressió, malgrat que els jutges "volen evitar la imatge d'un retorn com a homes lliures".

Avís a Sánchez

"Volen substituir aquesta imatge de celebració d'una conquesta per la imatge del nostre empresonament. Algunes persones m'han expressat la preocupació per la possibilitat d'aquesta detenció. I que no val la pena sobretot si he d'assistir a la investidura d'un candidat del 155. Jo agraeixo aquesta preocupació de tot cor, perquè sé que és sincera. Però així com la decisió d'anar a l'exili no ha sigut personal sinó política, la decisió de tornar de l'exili tampoc serà personal sinó política. Això és el que em vaig comprometre a fer i això és el que faré. No hi haurà més campanyes electoral a l'exili. Allà seré peti qui peti, i li pesi a qui li pesi", ha assegurat mentre els assistents acollien les seves paraules entre crits d'entusiasme.

Puigdemont ha admès que s'entendria que, atesa la situació, canviés d'opinió, però ha advertit que políticament no es podria explicar, i ha recordat que es va comprometre a deixar-s'hi la pell i així ho ha fet. "Per tant la meva obligació és ser al Parlament si hi ha debat d'investidura", ha reblat.

El polític independentista ha retret a Pedro Sánchez que mirés a una altra banda davant l'actuació dels jutges i ha emplaçat el Fiscal General de l'Estat i al govern espanyol a impedir la seva detenció, "arbitrària i il·legal", perquè això és el que fan els governs democràtics.

"Illa no és de fiar"

També el secretari general del partit, Jordi Turull, ha fet una crida al partit per fer front als moments complexos que, segons ha dit, s'acosten. “Ara tornen a venir moments decisius per al país. Us demano una cosa, tingueu confiança. Ens voldran dividir, ens voldran marginar", ha advertit per afegir tot seguit que ja es va intentar arraconar Junts quan es va constituir la Mesa del Parlament i van acabar situant-hi al capdavant Josep Rull, "per tant, de moment, minut i resultat és independentisme 1-Salvador Illa 0”.

Turull també ha denunciat un cop d'estat dels jutges espanyols que s'oposen a aplicar l'amnistia, i ha anunciat que venen dies transcendents davant l'acció de "les togues" però també per la possible investidura d'Illa, que ha descrit com una persona que "no és de fiar, només porta el PSOE al cap i al cor, i és el gran avalador de Societat Civil Catalana". "Farem tot el que puguem per impedir-ho", ha reblat a més d'assegurar que Junts estarà al constat de Puigdemont passi el que passi i "amb totes les conseqüències".

Crida a ERC i CUP

La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha advertit que el principal objectiu de l'espanyolisme és provocar la divisió entre l'independentisme i fer arrelar el caïnisme. "Per això avui com mai diem als companys d'ERC, de la CUP, als abstencionistes, apleguem-nos, ajuntem-nos, donem-nos la mà. Els de Junts hi som, sense retrovisor, sense retrets, amb la força que tenim i avui aquí demostrem", ha reclamat. 

Borràs, que s'ha encarregat dels agraïments a l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias, que aquest divendres va abandonar l'Ajuntament, i al fins ara portaveu al Senat, Josep Lluís Cleries, s'ha dirigit directament a Puigdemont per assegurar que la mobilització d'avui és per mostrar-li suport. "Som aquí no per acceptar el que no podem canviar sinó per canviar el que no podem ni volem acceptar", ha assegurat.

"No us fieu d'Illa!"

Entre les intervencions hi ha hagut les d'un emocionat Cleries i la de l'alcalde Trias, que ha assegurat que marxa perquè Junts s'ha de preparar per guanyar a l'Ajuntament de Barcelona, per la qual cosa ha advertit al partit que no poden "perdre el temps" i han d'"anar a per totes", alhora que ha retret al PSC que per evitar que fos alcalde va pactar amb comuns i el PP.  "No volen que tinguem poder, ni el més mínim poder. I sapigueu una cosa, no són gent de fiar. No us fieu mai d'un senyor que es diu Collboni, però no us fieu mai d'un senyor que es diu Illa. Molt bons gestos però us clavarà sempre una punyalada per l'esquena", ha advertit alhora que ha reclamat orgull a Junts pel que ha fet i ha advertit que Puigdemont ha de prendre decisions molt complicades i necessitarà un partit unit que estigui al seu costat.