El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha assenyalat la diferència entre les trobades internacionals que s'han fet a Madrid i Barcelona aquesta setmana. El líder de Junts al Parlament ha indicat en una piulada que la capital espanyola ha acollit aquest diumenge "l'extrema dreta mundial" i alhora s'ha mostrat orgullós de la trobada internacional d'activistes pels drets humans celebrada a Barcelona. "El mateix dia que Madrid acull a tota l'extrema dreta mundial, Barcelona és punt de trobada internacional de defensors dels drets humans", ha escrit Puigdemont, volent marcar distància entre una ciutat i l'altra. El president a l'exili fa referència a la trobada que el partit d'extrema dreta Vox ha organitzat a Madrid, i que ha reunit aquest cap de setmana els principals líders conservadors d’Europa i d’Amèrica en l’anomenat Europa Viva 24. Al costat de Santiago Abascal, s'han vist, entre altres polítics, Marine Le Pen, Giorgia Meloni, Viktor Orbán i Javier Milei.
El mateix dia que Madrid acull a tota l'extrema dreta mundial, Barcelona és punt de trobada internacional de defensors dels drets humans.
— krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) May 19, 2024
Defensors dels drets humans demanen la fi de l'espionatge per part dels estats
La ciutat de Barcelona ha acollit aquesta setmana una trobada internacional d'activistes pels drets humans i aspira a convertir-se en un punt de reunió de persones defensores de drets humans, expertes en la lluita contra la repressió i especialistes en tecnologies de control i vigilància de la regió Euromediterrània. En una de les ponències que s'han organitzat en aquest marc s'han tractat qüestions relacionades amb els programaris espies Pegasus i Candiru, ben coneguts a Catalunya. En videoconferència des de Berlín, Shir Herver, investigador i expert en tecnologia de vigilància massiva, ha explicat com Israel ha testat a Palestina aquest espionatge a través dels mòbils i el reconeixement facial amb l'objectiu de matar a milers de persones. La trobada ha estat organitzada per les entitats Irídia, NOVACT, Suds, GRECS i l'ODHE.
Un manifest contra la repressió
Els representants de les entitats han finalitzat el seminari Al-Himaya (que significa protecció, atenció, custòdia, tutela, defensa, en àrab) amb la lectura d'un manifest (en català, castellà, anglès i àrab) per exigir als governs que es garanteixin la protecció individual i col·lectiva d’activistes per poder continuar desenvolupant la seva feina. També han demanat una resposta coordinada de la societat civil contra les noves tecnologies de control i reduir els seus perills.