El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha criticat els retrets que ha fet el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, als qui van a Waterloo, i ha recordat que això abans només molestava als qui volien empresonar els exiliats. "Anar a Waterloo a fer política o a fer visites personals només molestava als qui ens volen aïllar i empresonar. Veig que ara també molesta a ERC. Em sap molt de greu. Sobretot perquè si l'alternativa és anar tant a Madrid, ja en veiem els resultats. Avui mateix", ha indicat Puigdemont. El president ha al·ludit d'aquesta manera al fracàs de les negociacions d'ERC amb el govern espanyol sobre la llei de l'audiovisual, que al final ha sortit aprovada sense el concurs dels republicans i amb l'abstenció del PP.
Rufián ha llançat avui un exabrupte al Congrés contra el portaveu d'Unidas Podemos, Jaume Asens, i de passada contra els exiliats, després que aquest li ha retret que relacionés els podemites amb el CatalanGate. En una dura rèplica, Rufián ha recordat el suport que va donar l'exprimer ministre francès i regidor Manuel Valls a Ada Colau perquè repetís d'alcaldessa de Barcelona. "Ja n’hi ha prou, Jaume, de trencar ponts amb ERC”, ha indicat. I, abans d'abandonar la tribuna, ha reblat en to despectiu: “Deixa d’anar tant a Waterloo, vinga!”. La frase ha estat aplaudida ostensiblement pels diputats d'ERC. L'afirmació també ha estat curiosa perquè just la setmana passada el president de la Generalitat, Pere Aragonès, es va reunir amb el president Carles Puigdemont a Brussel·les, durant una visita que va fer a eurodiputats.
La llei audiovisual, que inicialment havia d'incloure mesures a favor de quotes de català a les plataformes, ha tirat endavant aquest dijous al Congrés amb l'abstenció del PP. El PSOE ha rebutjat una esmena transaccional que havien proposat Unidas Podemos, Bildu i ERC per revertir la modificació tècnica amb què els socialistes permeten a les televisions o a qualsevol altre operador produir continguts, dins de la quota obligatòria reservada fins ara a la producció independent.
Mentrestant, entitats en defensa del català, l'euskera, el gallec, l'aragonès i l'asturià s'han concentrat aquest dijous al matí davant del Congrés per denunciar que la llei audiovisual no respecta la diversitat lingüística de l'estat espanyol. En una atenció als mitjans, el secretari de Plataforma per la llengua, Francesc Marco, ha afirmat que "s'ha perdut una oportunitat històrica per tal de reconèixer i enfortir la pluralitat lingüística i cultural de l'Estat" i ha avisat que continuaran treballant per reformar la norma. Des d'Òmnium Cultural, Elena Jiménez ha criticat que el text té "nul respecte" per la diversitat lingüística, i l'assessor de la Federació d'organitzacions per la llengua catalana (FOLC), Daniel Condeminas, ha denunciat que "amenaça la indústria catalana" de producció audiovisual.