Carles Puigdemont, peça clau per a una possible investidura de Pedro Sánchez com a president espanyol, s'ha manifestat per primer cop aquest dilluns i ha defensat la posició de Junts de mantenir l'hermetisme sobre els seus posicionaments. Quan només queden 3 dies per a la constitució de la Mesa del Congrés, l'eurodiputat de Junts ha assegurat a través del seu compte de Twitter que "encarar una negociació a través de declaracions públiques no és la nostra opció". A diferència d'ERC, ja que la seva secretària general, Marta Rovira, va advertir aquest diumenge al PSOE que “no pot donar per descomptats els vots” del seu partit “a res”. Puigdemont relaciona la proximitat amb el 17 de juliol, amb l'augment del nerviosisme "i puja la subhasta. I es disparen les especulacions". El president a l'exili ha fet una crida a la calma i ha recordat que cal "paciència, perseverança i perspectiva".
Negociacions després del 23-J
Els resultats de les eleccions del 23-J van donar la victòria al PP amb 136 escons, 14 per sobre del PSOE, que en va aconseguir 122. Aquests resultats obliguen el PSOE a negociar amb totes les forces progressistes del Congrés per aconseguir investir Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. Així doncs, els 7 escons de Junts per Catalunya són claus per a Sánchez, tot i que, des del 23 de juliol estan mantenint el silenci. Només Antoni Castellà, portaveu polític de Demòcrates de Catalunya, diputat del grup de Junts per Catalunya al Parlament i portaveu del Consell de la República que lidera Carles Puigdemont, ha trencat aquest silenci recent al voltant de les negociacions i ha reptat Pedro Sánchez a negociar "el Brexit català" si vol ser investit de nou president del govern espanyol. Castellà ha amenaçat les esquerres espanyoles amb la disjuntiva següent: o "reconèixer Catalunya com a nació" o repetició electoral, "donar-li una oportunitat a la dreta" i sotmetre's al risc d'"un bon resultat de Vox".
Esquerra Republicana també tindrà un paper important per evitar una repetició electoral. Fa quatre anys van formar part de la majoria parlamentària que va investir Sánchez, i els socialistes esperen que es repeteixi aquest posicionament. Tanmateix, Marta Rovira va advertir el PSOE que no doni per fets aquests vots, "ni tampoc a la Mesa del Congrés". A través d'una piulada, Rovira va recordar aquest diumenge que la Mesa "ha vetat el català, no ha deixat investigar l’espionatge de Pegasus o ha encallat la tramitació de la llei d’amnistia". Segons la líder dels republicans, la formació prioritza “l’entesa estratègica amb Junts”. "No volem renunciar a la força conjunta i necessària dels 14 diputats independentistes", afirma, on també diu que "coordinats estratègicament pesen més" que cada partit a la seva "banda".
Junts desmenteix Sumar
El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, es va manifestar el passat dimecres per desmentir les afirmacions del portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, que va assenyalar en una entrevista a la Cadena SER que les negociacions de la confluència encapçalada per Yolanda Díaz amb Esquerra Republicana i Junts per Catalunya avançaven "de forma positiva". Turull ho va negar en una piulada recorrent a la ironia: "Primera notícia, almenys pel que fa a Junts". Durant la seva intervenció, Urtasun va demanar mantenir una "certa discreció" de com "avancen" aquests contactes, però va apuntar que "tothom és conscient que ERC, Junts i el conjunt de les formacions progressistes volem que això surti bé". "No crec que ningú estigui pensant en aquests moments en donar una segona oportunitat al PP i Vox amb una repetició electoral, i a més amb un Vox cada vegada més radicalitzat on es va imposant el bàndol ultra d'una manera més clara", va assenyalar.