L'amenaça de la Fiscalia de reactivar l'euroordre de detenció si el president en funcions, Carles Puigdemont, no ha aconseguit que el també candidat de JuntsxCat fes cap pas enrere en els seus objectius i ara ja és a Copenhaguen on participarà a les 14 hores en un acte organitzat pel Departament de Ciències Polítiques de la Universitat de Copenhaguen sobre el procés català i l'efecte a la política europea. Demà té previst reunir-se amb diputats danesos.
Bon vol, Molt Honorable President Carles @KRLS pic.twitter.com/WbqnpwQ4h5
— Pilar Rahola (@RaholaOficial) 22 de gener de 2018
El seu vol, operat per Ryanair, que ha sortit a les 7 hores de l'aeroport de Charleroi de Brussel·les on s'hi ha presentat al voltant de les 6 hores de la matinada, ha arribat a les 8.25 a Dinamarca i, en sortir de la terminal de l'aeroport danès, no ha respòs a les preguntes de la quantitat de periodistes que l'han envoltat a la porta de sortida. Allà, l'esperava un cotxe amb matrícula danesa que l'ha portat fins la ciutat.
La Fiscalia ja va avisar ahir que té previst activar tots els mecanismes per detenir el president en funcions si sortia de Bèlgica i va anunciar que, en el moment en què rebi la confirmació del viatge, actuarà per sol·licitar l'activació.
De fet, el seu advocat a Barcelona, Jaume Alonso-Cuevillas, ja va dir a El Nacional que en cas que s'activi l'euroordre de detenció, Puigdemont podria quedar "retingut a Dinamarca i això coincidiria amb la investidura i hi ha risc que no pugui venir". De moment, el govern espanyol ja ha posat aquest matí a disposició de la Fiscalia tota la informació policial que té de Puigdemont.
Mentrestant, el president del Parlament, Roger Torrent, ha d'anunciar la data del ple d'investidura i proposar un candidat a la presidència de la Generalitat que, previsiblement, serà Puigdemont.
Aquesta és la primera en tres mesos que el president en funcions surt de Bèlgica i ho farà per participar en una conferència que porta per títol "Catalunya i Europa, a la cruïlla de la democràcia?".
Arribat a #København. A les 14h participo al debat "Catalonia and Europe at a crossroads for democracy" a la @uni_copenhaguen. Ho podreu seguir en directe a https://t.co/eHsgSGp5r4 pic.twitter.com/AdQ8I0dgsI
— Carles Puigdemont (@KRLS) 22 de gener de 2018
I ara, què?
Ara, i en cas que el jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, accedeixi a la petició de la Fiscalia d'activar altra vegada l'euroordre de detenció, la justícia danesa podria fer com la belga i denegar-la o bé limitar-la al delicte de desobediència ja que els delictes de rebel·lió i sedició no tenen equivalent a Dinamarca.
De fet, el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ja va advertir ahir que si Puigdemont viatjava finalment a Copenhaguen podria ser detingut i va afirmar que "no tinc cap dubte que la Fiscalia actuarà" i va justificar la seva convicció sota l'argument que el vicepresident en funcions, Oriol Junqueras, "abans era parlamentari i ara ho és i és a la presó perquè així ho ha acordat un jutge; per tant, d'immunitat no en tindrà".
De moment, però, la fiscalia danesa manté el seu silenci i ja va assegurar ahir a Reuters que estarà pendent de com evoluciona la situació. Cuevillas ja ha explicat a El Matí de Catalunya Ràdio que és "molt ràpid" activar l'euroordre i ha admès que "el podrien detenir", així com que "és probable que el fiscal danès faci el que digui la Fiscalia espanyola, però es pot recórrer".
Ara bé. També ha contemplat la possibilitat que "no es cursi l'euroordre i que l'estat espanyol s'estalviï el risc de tornar a fer el ridícul", però, ha subratllat que, en cas que sigui detingut, "hi hauria una certa similitud amb les persones que són a la presó" i, per tant, hauria de poder delegar el vot a un altre diputat.