La reforma de la sedició anunciada la setmana passada pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, continua generant debat. El president de la Generalitat a l’exili, Carles Puigdemont, ha advertit aquest dilluns a Twitter sobre una possible interpretació de la nova norma sobre desordres públics agreujats (que vindrà a substituir l’antiga sedició) que sempre serà desfavorable pels independentistes. Puigdemont considera que, a la mà dels jutges espanyols, hi haurà el recurs de fer servir el “comodí” de la “intimidació”, una actitud que el nou text recull i que els seus crítics consideren excessivament inconcret i ambigu.
Carles Puigdemont ha fet l’advertiment a qui “no ha après res d’aquests últims cinc anys”, és a dir, els independentistes confiats que hi pugui haver que pensin que els jutges espanyols “renunciaran al comodí de la ‘intimidació’” quan tinguin un català independentista assegut al banc dels acusats.
La piulada de Puigdemont és una reacció a una altra piulada, en aquest cas del diputat de la CUP al Congrés, Albert Botran, en la qual aquest comenta la notícia sobre el primer condemnat pel Tsunami, l’universitari lleidatà que va participar en els fets de l’aeroport i que eludirà presó perquè les penes pels dos delictes pels quals ha estat condemnat no sumen dos anys per separat. Botran assenyala: “No entra a presó perquè cap de les dues penes per separat (desordres + atemptat contra l’autoritat) és de 2 anys o+. Amb el nou delicte de desordres agreujats, comptant que el jutge hi veuria ‘violència o intimidació’, la pena mínima seria de 3 anys i entraria”.
L'avís de Puigdemont sobre la reforma de la sedició
Puigdemont respon al missatge de Botran, que aprofita per exposar el seu avís: “És d'això del que hem de parlar i sobre el que caldrà fer aclariments. Si les coses poden anar per aquí no tinc cap dubte de quina serà l'opció dels jutges espanyols. Si algú creu que renunciaran al comodí de la "intimidació" és que no ha après res d'aquests darrers cinc anys”.
El president a l’exili ja havia publicat abans un altre missatge a les xarxes socials on posa de manifest la poca confiança que li mereix la reforma legal anunciada a l’estat espanyol: “Mentre no s'aprovi una llei que tingui un únic article on es digui "queda abolit el ¡a por ellos!", ja es veu que no avançarem mai. Cada pas endavant (per a uns pocs) significarà dos passos enrere (per a molts)”. Aquest missatge l’ha escrit com a rèplica a una informació sobre la negativa del PSOE a la possibilitat de fer servir el català al senat espanyol.