La decisió del Tribunal General de la Unió Europea de suspendre el suplicatori contra els eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí no té precedents i indica que el tribunal de Luxemburg admet que la denúncia de persecució política pot tenir fonaments. Així ho han interpretat els tres polítics catalans en una compareixença conjunta al Parlament Europeu en què han advertit que l'Eurocambra no pot ignorar aquesta situació i han avisat el Govern de Pedro Sánchez que mentre especula sobre els indults "qui necessita ser indultat és l'estat espanyol".
Els tres eurodiputats han obert les seves intervencions amb una declaració en anglès, català i castellà en què han subratllat que la decisió del Tribunal General protegeix els seus drets i té gran calat per dues raons. En primer lloc perquè és el primer cop que aquest tribunal retorna la immunitat que el Parlament va decidir aixecar. "Mai el Tribunal de Luxemburg havia tirat enrere una decisió així encara que fos de manera cautelaríssima", han subratllat.
Destaquen que en una primera impressió el TGUE aprecia que els arguments són raonables i desoir-los podria provocar danys irreparables. Segons Comín, "això vol dir que prima facie hi ha persecució política i, de moment, el tribunal no descarta que el nostre sigui un cas de fumus persecutionis", ha reblat.
Demanen a l'Eurocambra que no recorri
Els tres eurodiputats, que han contrastat aquesta decisió amb la que va adoptar després de les eleccions l'aleshores president de la Cambra, Antonio Tajani, quan els va impedir durant sis mesos accedir al seu escó, han assegurat que el Parlament Europeu n'ha sortit reforçat, per la qual cosa consideren que "seria lògic que no presentés al·legacions en contra". Tots tres han advertit en català, castellà i anglès que el Parlament Europeu no pot ignorar aquesta situació mentre assenyala problemes a Polònia, Eslovènia o Turquia.
Taula de diàleg
En ser preguntat si tenia intenció de participar a la taula de diàleg igual com ERC ha apuntat el nom d'Oriol Junqueras, Puigdemont ha puntualitzat que la taula és entre dos governs. "És una taula entre dos governs. No estic pas al Govern català. Tampoc tutelo el Govern ni tinc ganes de fer-ho, o de fer algun gest que s'interpreti com una tutela al president Aragonès o la gent del govern català que ha de formar part d'aquesta mesa", ha explicat.
Ha insistit que l'independentisme ha estat un moviment que sempre ha volgut seure a la taula a negociar i s'ha referit a la necessitat d'abordar les "dues qüestions que són imprescindibles per a la resolució d'aquest conflicte, com són l'amnistia i l'autodeterminació de Catalunya".
En ser interrogat sobre el debat dels indults o la reforma del delicte de sedició, Puigdemont ha advertit que aquesta és una solució personal, però no política, que l'Estat espanyol "sap perfectament que no pot argumentar què fan nou persones amb penes de presó per haver organitzat un referèndum", ha advertit.
Això no obstant, ha insistit que cal una amnistia com a solució política, i ha argumentat que malgrat que Espanya necessita deixar de tenir presos polítics, seguirà la repressió, perquè "hi ha molta gent, milers de persones pendents".
Torna a Espanya
En ser interrogats sobre si tenen intenció d'entrar a l'Estat espanyol un cop han recuperat la immunitat, Ponsatí ha admès que no tenien de moment plans en aquest sentit, tot i que viatjaran més tranquils que com ho feien ara.
"Portem tres anys de lluita, estem lliurant una batalla, un combat molt decisiu", ha subratllat Puigdemont, que ha admès que la justícia europea pot pronunciar-se en contra seva, però no ho farà per raons polítiques ni vulnerarà els criteris d'igualtat, neutralitat i independència.