Carles Puigdemont ha avisat que els Estats poden canviar la història amb la intel·ligència artificial (IA), després de compartir un article del Financial Times sobre el desplegament de la Xina per crear una IA socialista. "A veure què tarda Espanya", ha piulat Puigdemont, després d'advertir que "esborrar o canviar la història serà més fàcil gràcies a la intel·ligència artificial" i que "a la Xina —quina sorpresa— ja ho estan fent".
El president a l'exili ha compartit un petit paràgraf de l'article on s'explica que "el resultat és visible per als usuaris dels chatbots d'IA de la Xina". "Les consultes sobre temes delicats com el que va passar el 4 de juny del 1989 —la data de la massacre de la plaça de Tiananmen— o si Xi Jinping sembla Winnie-the-Pooh, un mem d'internet, són rebutjades per la majoria dels chatbots xinesos", afegeix. El text versa sobre el desplegament xinès per crear una IA socialista, amb funcionaris governamentals que proven models lingüístics per garantir que els seus sistemes "encarnen els valors socialistes fonamentals".
Esborrar o canviar la història serà més fàcil gràcies a la intel·ligència artificial. A la Xina --quina sorpresa-- ja ho estan fent. A veure què tarda Espanya.@FT. https://t.co/SSCX77gO6d pic.twitter.com/EfQtGvPRmP
— krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) July 17, 2024
Defensa va editar la Viquipèdia per reescriure 'Alcarràs'
Tanmateix, cal dir que no cal la IA perquè Espanya intenti canviar la història a internet. Fa gairebé dos anys, des del Ministeri de Defensa van intentar reescriure Alcarràs a la Viquipèdia, però els van enxampar. Els fets van tenir lloc després de saber-se que la pel·lícula de Carla Simón seria la candidata espanyola als Oscars: des del ministeri van entrar a la pàgina de la Viquipèdia del poble que dona nom al film i van modificar el paràgraf on es parlava del primer d'octubre del 2017 per esborrar els detalls sobre les càrregues policials.
Alcarràs va ser un dels municipis on la Guàrdia Civil i la Policia Nacional van carregar contra ciutadans pacífics per intentar evitar la celebració del referèndum. Que aleshores el poble agafés renom internacional segur que portaria molta gent a l'entrada de la Viquipèdia per saber què volia dir el títol del film de Simón, motiu pel qual calia fer alguna cosa: pegar els ciutadans no sembla una bona carta de presentació al món per un Estat. Tanmateix, el compte de Twitter SpainGovedits els va enxampar i el ridícul va ser majúscul.