El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha avisat al govern espanyol que el pròxim dijous Junts per Catalunya votarà 'no' a la senda de dèficit, com ja va fer el passat mes de juliol. "Com que veig que consideren un crim que canviem de vot, la resposta al que ara ens demanen serà la mateixa que hem donat sempre, no tindran sorpreses", ha afirmat Puigdemont en to sarcàstic a través d'un missatge a X en resposta a les últimes declaracions de la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que aquest dijous ha instat els juntaires a "reflexionar" i donar llum verda al pla d'estabilitat 2025-2027, que el Consell de Ministres va aprovar aquest dimarts sense introduir cap canvi respecte de la versió del juliol. "A la mateixa cosa que vam votar que 'no', hi tornarem a votar que 'no'. Si la canvien, parlem-ne", ha etzibat Puigdemont, que recollint la proposta de la ministra, ha instat l'executiu de Pedro Sánchez a "reflexionar" sobre les diferències en l'execució pressupostària aCatalunya i Madrid entre 2015 i 2023. 

A aquests efectes, el president ha compartit una gràfica que mostra com en els últims tres anys s'han incrementat les diferències entre aquests dos territoris. A tall d'exemple, el 2023 es va executar un 45% del previst a Catalunya, mentre que a Madrid l'execució va ser del 212%. "A veure si aconsegueixen explicar-ho d’una vegada, perquè no hi ha manera que entenguem la raó per la qual a Madrid s’han executat l’any 2023 inversions públiques per valor de 1.350 milions d’euros més dels que estaven pressupostats, i a Catalunya per valor de 1.250 milions menys dels que van aprovar que es gastarien. I cada any la mateixa cançó", ha dit Puigdemont.

El president ha aprofitat per llançar una altra advertència al govern espanyol, després que veus de la Moncloa atribuïssin la negativa de Junts a la proposició de llei per regular els lloguers de temporada a un "canvi d'actitud" provocat per la investidura de Salvador Illa. "Barrejar les coses per confondre l’opinió pública i estigmatitzar Junts no és gens una bona idea, encara que ara tinguin un estol de mitjans més disposats que mai a comprar-los el relat", ha apuntat Puigdemont, que ha instat els membres del govern espanyol a "mirar bé els quaderns de notes" i recordar les exigències de Junts per donar suport a Sánchez al Congrés. Així, ha negat que les decisions del seu partit es prenguin de forma "irreflexiva", i ha deixat clar que porten "molt de temps reflexionant-hi". "Ho han fet ells? Em temo que no.", ha etzibat. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!