Nou avís del president de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, al PSOE i al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, pels "incompliments" de l'Acord de Brussel·les. Si el mateix president a l'exili va instar Sánchez a sotmetre's a una qüestió de confiança a principis de setmana i la portaveu al Congrés, Míriam Nogueras, va demanar-li que "mogués el cul", el líder de Junts ha tornat a llançar una advertència als socialistes: "No podem seguir així". I això arriba després de la reunió que van mantenir representants de Junts -encapçalats pel mateix Puigdemont- i dirigents del PSOE a Suïssa aquest divendres. "Els vam dir el dilluns, en privat i els ho direm tantes vegades com faci falta", ha insistit el president a l'exili.
Puigdemont, que ha intervingut de forma telemàtica en el Consell Nacional del partit a Vila-seca, considera que un any d'espera "és suficient" per veure si hi ha hagut "voluntat política" de valorar i culminar alguns acords assolits en el marc de l'Acord de Brussel·les i ha tornat a posar d'exemple l'acord pel traspàs integral d'immigració o l'aplicació de la llei d'amnistia. "Pactar amb el govern de l’Estat mai ha estat un tabú per a nosaltres. Si és per al manteniment de les polítiques que s'han fet fins ara, no hi serem. Això val per a tothom, mani qui mani", ha dit Carles Puigdemont, que considera l'Acord de Brussel·les "molt ambiciós".
Davant d'aquest escenari, Puigdemont ha admès que la seva experiència no els convida a "l'optimisme" i, per això, ha fet una crida a "estar preparats per als costs polítics i personals que puguin venir". "Hem de pensar que no ens sobra el temps i hem d’estar preparat pel que pugui venir", ha advertit Carles Puigdemont, esperonant els seus consellers nacionals. Amb tot, Puigdemont també ha avisat que no són "ostatges" de ningú. "Les pastanagues que ens posin al davant no ens enganyen ni ens interessen. Volem fets", ha dit el president a l'exili, que ha recordat que en primer paràgraf de l'Acord de Brussel·les se subratlla que "fins ara les coses no han funcionat". De fet, fins i tot ha definit del balanç d'aquest any de "decebedor" i, per això, ha reivindicat fer un "punt d'inflexió".
Alhora, el líder de Junts també ha explicat que l'Acord de Brussel·les pretenia "crear unes condicions" per parlar del conflicte històric entre Catalunya i Espanya. "Una de les condicions era l'amnistia per poder relacionar-nos amb normalitat. "Què és això que ens hàgim de reunir fora a casa nostra o que el president de la Generalitat no es vulgui reunir amb mi?", ha etzibat Carles Puigdemont, que assegura que més d'un any després aquestes condicions "no s'han generat".
Jordi Turull: "Això no pot continuar així ni un dia més"
De fet, en aquesta línia també s'ha manifestat el secretari general de Junts, Jordi Turull, que ha advertit que "això així no pot seguir ni un dia més". Considera que el PSOE té "un triple discurs" per tal de "superar les seves necessitats i urgències per mantenir-se al poder". "Qui pacta amb el PP a Barcelona o amb la toga nostra és el PSOE, no Junts", ha insistit Turull. Tot i això, el secretari general juntaire ha carregat sobretot contra el president de la Generalitat, Salvador Illa, afirmant que en els seus primers 100 dies al Govern "hem vist la pitjor cara del 155". "Quan ells parlen de normalització i estabilitat en realitat volen dir espanyolització. Convertir Catalunya en una gestoria i sucursal de Madrid i de la Moncloa", ha dit Turull en el consell nacional de Vila-seca. De fet, afirma que l'actual Govern de Salvador Illa "aboca tots els esforços a carregar-se tot allò que provoca sentiment nacional i de pertinença", posant d'exemple el nomenament de Josep Borrell com a nou president del CIDOB.
En aquest sentit, Turull ha dit que Catalunya es troba en risc "per un procés d'espanyolització" des del mateix Govern i la principal institució de Catalunya. "Mai per ara havíem hagut de fer front a una desconstrucció nacional com ara. Mai un PSC tan espanyolista i sectari no havia ostentat tant de poder a costa de pactar amb qui sigui per tenir el poder", ha refermat el secretari general juntaire, que "l'espanyolització es dedueix en conformisme". "Això és decadència. El catalanisme i sobiranisme ha estat el gran propulsor per al país. Només el sobiranisme pot suposar un avenç en l’econòmic i social", ha reivindicat el dirigent de Junts.
Turull, a la càrrega contra Salvador Illa
De fet, Turull ha posat uns quants exemples, com en el cas dels pescadors catalans que protestaven contra la normativa europea, l'absència de Salvador Illa a la nit dels premis de Santa Llúcia, la no valoració de les noves informacions sobre els atemptats del 17-A, la defensa del sostre de despesa o la no aplicació de la llei d'amnistia. "Només ha aixecat la veu per defensar l’esposa de Pedro Sánchez i no quan atonyinaven els catalans. On és el president Illa en defensar les competències d’immigració?", ha insistit Turull, que ha fet una crida a passar a l'ofensiva.
De fet, ha demanat abanderar qüestions com la multireincidència o a entomar el repte demogràfic que té Catalunya. "Hem estat els primers a dir que s’han de canviar les polítiques d’habitatge que s’han fet fins ara, perquè vagi bé i deixar de quedar bé", ha dit el secretari general de Junts, que també ha posat d'exemple l'impuls des del seu partit del salari mínim interprofessional català.
Precisament, Vila-seca és un dels feus juntaires i la celebració del consell nacional en aquesta ubicació no és casualitat. L'alcalde, Pere Segura, és un dels ferms defensors del projecte del Hard Rock, que, precisament, ha estat protagonista aquesta setmana al Parlament. Mentre es feia el primer tràmit per apujar la fiscalitat al joc del 10% al 55%, la cambra catalana aprovava una moció per tal d'impulsar el PDU del complex d'oci. De fet, Junts ha aconseguit que l'augment de la fiscalitat al projecte no es voti en el ple de la setmana que ve perquè ha portat el canvi legislatiu al Consell de Garanties Estatutàries perquè podria provocar que l'augment de la fiscalitat impliqui indemnitzacions de la Generalitat a tercers.