Junts s'ha proposat presentar batalla fins al darrer moment en el pols per defensar la immunitat dels seus eurodiputats, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. L'estratègia dels independentistes, aprofitant la notorietat que el procés del suplicatori els ha atorgat, es basa en advertir la UE que no només està en joc el pols polític que es viu a Catalunya amb l'Estat espanyol, sinó que el seu cas també planteja un desafiament per al funcionament de la democràcia europea. En la recta final del suplicatori, l'objectiu dels independentistes és esgarrapar fins al darrer vot que sigui possible de cara a la votació d'aquest dilluns.

Durant la darrera setmana Carles Puigdemont ha protagonitzat una autèntica marató d'entrevistes en una vintena de mitjans de tota Europa, per explicar les reivindicacions independentistes però també el repte que la votació del suplicatori representa per a la UE. "No es tracta de mi sinó de la credibilitat del Parlament Europeu", assegurava ahir al diari austríac Die Presse.

Votació complexa

La votació del 23 de febrer al Comitè d'Afers Jurídics, presidit per l'eurodiputat de Cs Adrián Vázquez, i amb un total de cinc parlamentaris espanyols dels 25 que l'integren va fer evident les dificultats que Espanya està tenint per garantir un suport clar de l'Eurocambra en el pols amb l'independentisme.

Tot i que el comitè està integrat per 7 diputats del grup popular, 5 del grup socialista, 5 del grup Renew -al qual pertany Cs- i 2 del grup Conservador i Reformista -del qual forma part Vox i el ponent de l'informe favorable al suplicatori-, l'aixecament de la immunitat es va aprovar només amb 15 vots a favor. Vuit vots van ser en contra i 2, abstencions.

Mai en la cinquantena de suplicatoris que s'han votat des del 2014 el resultat en comissió havia estat tan ajustat. La votació al ple amb 705 eurodiputats resultarà encara més difícil de controlar. Les denúncies de Junts d'irregularitats en el procediment, les declaracions dels eurodiputats espanyols trencant la confidencialitat del procés i l'error d'atribuir a Clara Ponsatí un delicte del qual no se l'acusa no ha fet més que incrementar el malestar a l'Eurocambra.

Un "miracle"

Malgrat que des de l'entorn de Puigdemont s'admet que seria un "miracle" aconseguir tombar el suplicatori, els eurodiputats independentistes no renuncien a fer evident les vulnerabilitat del discurs de l'Estat espanyol a la UE i la incomoditat que provoca en altres estats.

L'endemà de la votació al Comitè d'Afers Jurídics, Puigdemont va declarar en una entrevista a Euronews que seguiria lluitant fins que els diputats haguessin votat el suplicatori. I aquesta darrera setmana ha fet evident que no era una simple declaració d'intencions.

Marató d'entrevistes

L'equip de Puigdemont ha preparat una bateria d'una vintena d'entrevistes per tota Europa. Va començar dimecres al diari SME d'Eslovàquia; l'endemà advertia a la ràdio letona LATVIJAS que el que està en joc no és la independència de Catalunya "sinó la democràcia europea" i el mateix dia s'emetia un reportatge amb entrevista a TA3 d'Eslovàquia.

El dia 5, el líder de Junts advertia al diari croat Express que està en joc la credibilitat d'Europa i al flamenc De Morgen, que "el llegat de Franco no ha mort", mentre que a l'entrevista a l'italià La Reppublica insistia que només una amnistia podrà resoldre el problema de les 3.000 acusacions de delictes relacionats amb el referèndum. Dissabte les entrevistes a Puigdemont es publicaven també a l'austríac Die Presse, a la cadena alemanya ADR i l'eslovena RTV.

Captura 2021 03 07 a les 18.42.09

Entrevista de Puigdemont a La Reppublica 

Aquest diumenge es publicaven més entrevistes, al francès Le Journal de Dimanche, a l’edició europea de Politico, però també al diari búlgar Club Z, el país al qual pertany l’eurodiputat ultra Angel Dzhambazki que ha redactat l’informe a favor de la immunitat dels tres polítics catalans.

També aquest diumenge han atorgat espais a Puigdemont la radiotelevisió pública d’Estònia, la televisió polonesa, la RTV de Portugal i l’hongaresa Azonnali. Per demà queda la belga VRT, l’agència Associated Press i Radio4 de Dinamarca.

Suports dels grups

Paralel·lament, els eurodiputats de Junts han aconseguit suports explícits a la Cambra. El grup de l'Esquerra Unitària Europea, que compta amb 39 diputats, va comprometre el seu suport el mateix dia que es va votar en el Comitè d'Afers Jurídics. La copresidenta del grup i membre del Comitè, Manon Aubry, va expressar la seva oposició al suplicatori a través d'una piulada en què va titllar la decisió del Comitè de "paròdia democràtica".

La setmana passada van ser el grup de Els Verds, que compta amb 68 diputats, els qui van acordar que votaran en contra d'aixecar la immunitat dels tres eurodiputats.

Els suports, però, també han arribat des del grup socialista, el segon de la Cambra amb 147 membres i que està presidit per l'espanyola Iratxe García. El exprimer ministre de Malta i membre d'aquest grup, Alfred Sant, va fer costat als polítics independentistes a través de Twitter on va advertir que "serà un escàndol" si s'accepta el suplicatori.

També 52 exmembres de l'Eurocambra de diferents països i grups polítics han fet pública una carta en què reclamen que s'aturi el procés.

Tot plegat arribarà aquest dilluns al ple de la Cambra en una votació secreta que està prevista per a dos quart de set de la tarda i el resultat de la qual s'ha de fer públic formalment dimarts a les 9 del matí. En qualsevol cas, els eurodiputats han deixat clar que si el Parlament acorda l'aixecament de la seva immunitat recorreran la decisió al Tribunal de Justícia de la UE.

 

A la imatge principal, Carles Puigdemont en una imatge al Parlament Europeu / Efe