El viatge del president Carles Puigdemont, i de diversos consellers del seu Govern, a Brussel·les ha fet trontollar aquest dilluns la política belga. El fet que la notícia del viatge del president es produeixi un dia després que el ministre d'Immigració belga i nacionalista flamenc, Theo Francken, es mostrés obert a concedir asil polític a Puigdemont, i la possibilitat que el president s'entrevistés amb els líders flamencs, ha posat en alerta tota la plana política.
Tot i que des de Nova Aliança Flamenca (N-VA), el partit nacionalista, asseguren que no hi ha previstos contactes amb el president català i que no ha estat convidat per ells, els partits de l'oposició han demanat explicacions al primer ministre de Bèlgica, Charles Michel. Bèlgica està governada per una coalició de quatre partits, entre els quals hi ha la N-VA, tot i que el líder de l'executiu és un való del Mouvement Réformateur.
"És urgent que Charles Michel proporcioni explicacions sobre la probable visita de la delegació Puigdemont a Brussel·les", ha exigit l'exprimer ministre i president del Partit Socialista, Elio Di Rupo, que també ha afegit que Bèlgica s'hi juga "la seva credibilitat internacional".
1/2 Il est urgent que @Charlesmichel fournisse des explications sur la probable visite de la délégation Puigdemont à Bruxelles.
— Elio Di Rupo (@eliodirupo) 30 de octubre de 2017
2/2 Il en va de la crédibilité internationale de la Belgique.
— Elio Di Rupo (@eliodirupo) 30 de octubre de 2017
No ha estat l'únic, també ho ha fet la líder del partit Centre Demòcrata Humanista (CDH), Catherine Fonck, que considera "molt greu" que Michel accepti el joc de la N-VA. En aquest sentit, exigeix al primer ministre "aturar" la complicitat amb els independentistes catalans.
#Francken savait dc que #Puigdemont allait demander l'asile. Et @CharlesMichel accepte de jouer ds la pièce de la #Nva? #gravissime. 1/2
— Catherine Fonck (@catherinefonck) 30 de octubre de 2017
Le 1er Ministre doit mettre un halte-là.Ça suffit cette complicité avec les politiques indépendantistes catalans! #RespectDeLEtatDeDroit 2/2
— Catherine Fonck (@catherinefonck) 30 de octubre de 2017
També s'ha mostrat crítica amb la situació la co-presidenta del partit francòfon Ecolo, Zakia Khattabi, que ha titllat el ministre Francken de "piròman". A més, el partit ha demanat al president del Parlament que convoqui Michel perquè doni explicacions sobre la presència dels líders catalans.
Finalement #francken c'est le pompier pyromane... Il a fini par provoquer lui-même ce fameux appel d'air #puigdemont et ses 5 ministres...
— Zakia Khattabi (@ZakiaKhattabi) 30 de octubre de 2017
Davant la polèmica, el Govern belga ha evitat fer declaracions i ha adoptat un perfil baix. De moment, el portaveu de Charles Michel ha declarat que no farà comentaris sobre la presència de Puigdemont a Bèlgica, segons ha assegurat a Twitter el cap de política del diari Le Soir, Bernard Demonty.
Le porte-parole de Charles Michel sur la présence de Puigdemont à Bruxelles : "No comment".
— Bernard Demonty (@bdemonty) 30 de octubre de 2017
Des de l'N-VA, però, sí que neguen que el seu partit hagi convidat a Puigdemont: "Si està a Brussel·les, certament no és pas perquè l'hàgim convidat".
La N-VA nie que Puigdemont ait été invité à son initiative. "S'il est à Bruxelles, ce n'est certainement pas à notre invitation."
— Bernard Demonty (@bdemonty) 30 de octubre de 2017
El portavoz de los nacionalistas flamencos N-VA, Bram Bombeek, sale a desmentir que Puigdemont esté en su sede: pic.twitter.com/IUhH97LwfD
— Ana Núñez-Milara (@a_nmilara) 30 de octubre de 2017