El president Carles Puigdemont s’ha desplaçat aquest dilluns a Brussel·les acompanyat d'alguns dels consellers del Govern. La delegació, encapçalada pel president Puigdemont, es troba a Brussel·les, "reunida en un entorn segur i discret", segons fonts del Govern consultades per El Nacional. Els altres consellers que haurien viatjat a la capital europea serien Dolors Bassa, Joaquim Forn, Meritxell Borràs, Toni Comín i Meritxell Serret.
Els motius pels quals s'ha produït el missatge encara no se saben, però algunes informacions apunten que podria sol·licitar asil polític. De fet, alguns mitjans belgues apunten que el president hauria contractat un advocat especialista en drets humans i extradicions. Demà dimarts Puigdemont compareixerà a les 12:30 a Bèlgica per explicar els motius del viatge.
El viatge, que ha estat avançat per El Periódico, coincideix en el temps amb l'anunci per part de la Fiscalia de dues querelles pels delictes de rebel·lió, sedició i malversació contra el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, els membres del Govern i la Mesa del Parlament. Segons aquest mateix diari, el president i els consellers s'haurien desplaçat fins a Marsella en cotxe i allà haurien agafat un avió fins a la capital europea.
També s'havia especulat que el president Puigdemont s'hagués reunit amb els nacionalistes flamencs, però el partit de l'N-VA ho ha desmentit.
Un ministre belga s'obre a l'asil polític
El viatge a Brussel·les arriba just després de la polèmica diplomàtica entre Bèlgica i l’Estat espanyol arran de les declaracions del ministre belga d'Immigració, Theo Francken, que diumenge va assenyalar que el seu país podria concedir asil polític al president Carles Puigdemont, si així ho demanés davant la possibilitat que no tingués "un judici just" en el cas de ser detingut després de la proclamació de la República catalana.
Les declaracions del ministre i el viatge de Puigdemont ja han fet trontollar la política belga.Tot i que el primer ministre de Bèlgica, Charles Michel, va demanar a Francken que "no tiri més llenya al foc", els partits de l'oposició li demanen explicacions sobre les relacions amb els independentistes flamencs.
Francken, nacionalista flamenc, havia considerat que la hipotètica concessió d'asil "no és una cosa irreal, ben mirat", en una entrevista a la cadena belga VTM: "Es parla ja de pena de presó [per a Puigdemont]. Quedaria per veure fins a quin punt seria just aquest judici", ha afegit.
Adeu d'Altafaj
A més, el viatge coincideix també amb l'adeu del representant permanent del Govern a la Unió Europea, Amadeu Altafaj, amb seu a Brussel·les, que aquest mateix dilluns ha deixat el seu càrrec posant de manifest que aquest és "un moment trist", mentre ha aprofitat per alabar l'excel·lència de la "tasca que han dut i duen a terme els equips al càrrec dels afers europeus".