El president del grup parlamentari d'ERC, Josep Maria Jové, ha presentat un incident de recusació contra el president del TSJC, Jesús Maria Barrientos, arran de les declaracions que va fer sobre l'aplicació de la llei d'amnistia. Sobre aquest moviment de Jové s'ha manifestat Carles Puigdemont, que s'ha mostrat contundent contra l'estat espanyol i els seus jutges. Puigdemont al·legant la seva experiència "personal i directa" amb diverses judicatures europees, ha assegurat que el passa a Espanya amb els jutges "és una anomalia a l'Europa democràtica".
A través d'una publicació al seu compte de X ha defensat que cap dels jutges espanyols que s'ha pronunciat públicament tant en contra de la independència com de l'amnistia "no tindria cap possibilitat d’intervenir en causes que hi estiguessin directament relacionades". L'eurodiputat de Junts ha recordat que el deure dels jutges és "garantir a totes les parts una conducta plenament imparcial" i considera que no és el cas de "personatges com aquest" —en referència a Barrientos—. Per concloure, ha assegurat que "en una democràcia europea hauria estat apartat des del primer dia que va obrir la boca".
Imparcialitat dels jutges
Carles Puigdemont ha defensat que els jutges tenen dret a tenir opinió, però també haurien de ser conscients que donar la seva opinió "els impedeix administrar justícia en aquelles causes que hi tenen a veure". En aquest sentit, ha explicat que els seus advocats belgues recorden el cas del jutge Connerotte, que instruïa el cas Dutrox del criminal condemnat a perpetuïtat per l’assassinat i violació d’infants i adolescents. El jutge del cas va ser apartat per haver participat en un acte a benefici de les famílies dels infants desapareguts, es va entendre com un senyal de parcialitat. "Fins i tot el dret a un jutge imparcial es va respectar a un dels pitjors criminals de la història belga contemporània", ha assenyalat. Sobre aquest fet, ha reconegut que va ser polèmic, però actualment "ningú no dubta que la justícia surt reforçada quan els jutges que l’han d’impartir són impecablement imparcials". Tanmateix, tal com ha apuntat Puigdemont "són humans i es poden equivocar, i segur que tenen conviccions íntimes", però els ha recordat que la seva obligació és garantir una conducta "plenament parcial".
Recusació a Barrientos
Jové ha presentat un incident de recusació contra Barrientos per les seves manifestacions públiques sobre l'amnistia pactada aquesta setmana entre PSOE, ERC i Junts per Catalunya. Barrientos és un dels tres magistrats que jutjarà Jové a partir del 10 d'abril per la seva implicació en l’1-O i a finals de febrer va assegurar en un acte que la llei “privilegia una part davant del conjunt de la ciutadania mai podrà ser esgrimida com un element de pacificació, sinó de discòrdia" i va fer referència a "espais d'impunitat".
La defensa de Jové considera que aquestes declaracions afecten de "forma clara i manifesta la deguda imparcialitat predicable" de qualsevol tribunal i impliquen una "oposició frontal" del jutge a la llei d'amnistia. Per a la defensa, si Barrientos augura "espais d'impunitat" quan s'apliqui la llei, és perquè es mostra convençut "sobre el caràcter delictiu dels fets que podrien arribar a ser amnistiats". El que expressa és "el convenciment que totes les persones que se'n puguin arribar a beneficiar són culpables dels fets que se'ls atribueixen i mereixedors d'una condemna penal".