Com ja va passar fa cinc anys, Toni Comín no té escó, tot i haver estat escollit a les eleccions europees. Això es deu a la decisió de la presidenta de Cambra (i candidat a repetir el càrrec), Roberta Metsola, qui ha rebutjat reconèixer el seu escó per no haver promès la Constitució espanyola. En l'anterior legislatura, els eurodiputats exiliats van patir el mateix i la justícia va reconèixer que tenien dret al seu escó. La defensa de Comín treballa per tornar a guanyar l'escó del juntaire davant la justícia, tanmateix, no serà present a la constitució de la nova Eurocambra. En aquest context, Carles Puigdemont ha denunciat a través de les xarxes que l'Eurocambra comença una segona legislatura violant els drets fonamentals i assenyala l'estat espanyol com el culpable. 

"És la segona legislatura consecutiva en què la cambra ens viola drets fonamentals, i ho fa de manera conscient, menyspreant les decisions prèvies i, sobretot, menyspreant els ciutadans", ha remarcat Puigdemont en una publicació a Twitter (ara X). "La democràcia asimètrica, que per a uns és completa i per a d'altres és restringida, no és democràcia. I això té un culpable: l'estat espanyol", ha assenyalat. Puigdemont ha sentenciat que "espanyolitzar les institucions europees ha estat funest". "Les conseqüències de la trencadissa són enormes, en termes de descrèdit i d'inseguretat jurídica", ha conclòs. 

Comín denuncia la seva situació

En una roda de premsa el passat dilluns, Toni Comín va qüestionar la legitimitat de Metsola a l'hora de no permetre-li accedir al seu escó. "Amb quina legitimitat Metsola demanarà demà la confiança de la cambra, si l'última decisió que haurà pres abans de sotmetre la seva candidatura a votació perjudica la democràcia europea?", va preguntar. Comín va sostenir que amb aquesta decisió queden sense representació les 440.000 persones que el van votar. A més, l'eurodiputat va recordar que amb aquesta decisió Metsola contradiu al seu predecessor socialista, David Sassoli. 

El líder de Junts a l'Eurocambra va anunciar que tornarà a Brussel·les i no participarà en el ple d'aquest dimarts que inaugurarà la nova legislatura europea a Estrasburg (França). "Tornarem per continuar treballant i fer el que em correspon com a representant dels meus electors, que és política, però des de Brussel·les, en la mesura que no té sentit romandre a Estrasburg sense poder participar en el ple", va explicar durant la roda de premsa. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!