La tensió als Balcans està marcant l'actualitat, justament quan el president espanyol, Pedro Sánchez, es troba visitant Albània, on ha reiterat: "Considerem que una declaració unilateral d'independència com la de Kosovo viola el dret internacional". Aquestes paraules han indignat el president a l'exili Carles Puigdemont, qui a través de les xarxes ha respost a Sánchez: "Considerem que una declaració unilateral d'independència com la de Kosovo viola el dret internacional".
En un tuit, Puigdemont ha respost a les paraules del president espanyol, amb la sentència del Tribunal que va considerar: "l'adopció de la declaració d'independència del 17 de febrer de 2008 no va violar la llei internacional perquè aquesta no conté cap prohibició sobre declaracions d'independència". El president a l'exili remarca que Sánchez es posiciona contràriament al que diu el tribunal.
Sánchez a Albània
En la seva visita a Albània, Sánchez ha remarcat la negativa de Madrid a reconèixer la independència de Kosovo, abans d'afegir que la declaració unilateral de Pristina "viola el dret internacional". Per treure-li pes a la postura espanyola, el president ha subratllat: "Els bons amics, com són Espanya i Albània, també poden tenir les seves diferències". En aquest cas, és una gran diferència.
Ha destacat que Espanya "no pot estar a favor d'aquest reconeixement de Kosovo". "Ho diem amb tot el respecte al poble albanès i sabent que el que estic dient és evidentment una cosa que no comparteix el govern d'Albània", ha dit, alhora que ha posat èmfasi que fa les declaracions "amb tots els respectes que pugui tenir el govern albanès i el poble albanès, que gaudeix de tota la nostra consideració". El primer ministre albanès, Edi Rama ha defensat el dret de Sánchez a "treure conclusions extremes", si bé ha destacat que ell "està en el seu dret de dir que el contrari és cert".
Malgrat el respecte que predicava el socialista, la posició d'Espanya segueix creant distancia entre els dos països. Per la seva banda, Rama ha fet referència al repunt de les tensions durant la jornada de diumenge a la frontera entre Sèrbia i Kosovo. Unes tensions que mai han acabat d'apagar-se i sobre la gestió de les quals Sánchez ha recomanat el diàleg. Les diferències entre els dos països respecte a Kosovo ha tornat a quedar clara i s'ha fet palpable durant la intervenció dels dos líders.
Sánchez ha conclòs avui a Albània una gira als cinc països dels Balcans Occidentals (Sèrbia, Bòsnia i Hercegovina, Montenegro, Macedònia del Nord i Albània) per recolzar la seva adhesió a la Unió Europea, alguns dels quals han fet avenços notables al seu procés d'integració.