"Espanya és un estat podrit", ha sentenciat el president a l'exili Carles Puigdemont a les seves xarxes socials. Com molts altres líders independentistes ha esclatat contra el CatalanGate, l'escàndol destapat pel setmanari The New Yorker i Citizen Lab que mostra l'ús del programari Pegasus per espiar bona part de la plana major de l'independentisme. Aquest programari espia, només el poden adquirir els estats i això posa en el punt de mira Espanya. Justament, Puigdemont ha alertat de la necessitat que l'independentisme pugui articular una resposta que afecti l'Estat, la governabilitat del qual sovint recau en els partits independentistes. "Si a partir de demà no fem res i Espanya continua governada gràcies al suport d'​independentistes i va fent la viu-viu mentre ens tracta com a ciutadans de segona que mereixen tota mena de vulneracions dels seus drets, els estarem legitimant", ha afirmat Puigdemont, en referència al suport d'ERC al govern de Pedro Sánchez.


 

Puigdemont ha subratllat en el seu missatge a les xarxes socials que el més important de l'escàndol que tot just es destapa és la resposta política que pugui construir l'independentisme davant de l'Estat. "Espanya és un estat podrit, amb una monarquia corrupta i governs del PP i del PSOE disposats a tot contra Catalunya", ha assegurat. 

La crida per una resposta independentista no ha estat l'únic missatge que Puigdemont ha compartit a les seves xarxes socials sobre el CatalanGate. Unes hores abans es feia ressò de les publicacions de The New Yorker i Citizen Lab afirmant: "Estem davant d’uns nou GAL, versió digital". Puigdemont també ha remarcat: "Polítics, advocats i activistes, víctimes de la guerra bruta de l’estat espanyol per lluitar contra una idea legítima".

Resposta conjunta

El CatalanGate ha mobilitzat l'independentisme i unes hores després que es destapés l'escàndol s'anunciava una compareixença en bloc a Brussel·les aquest dimarts 19 d'abril. En la roda de premsa participaran el president a l'exili i president de Junts, Carles Puigdemont, l'exvicepresident i president d'ERC, Oriol Junqueras, el líder de la CUP al Parlament, Carles Riera, el president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich i la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie. També hi seran presents l'investigador de l'organització Citizen Lab John-Scott Railton i l'exrelator especial de l'ONU sobre llibertat d'expressió David Kaye.

Altres organitzacions han demanat explicacions per aquest cas d'espionatge que ha afectat presidents de la Generalitat, diputats i activistes independentistes. Amnistia Internacional ha exigit a l'Estat que doni explicacions. "També ha de dur a terme una recerca exhaustiva i independent de l'ús del programa d'espionatge Pegasus contra els catalans identificats en aquesta investigació", han afirmat. Per ara, però, l'estat espanyol s'espolsa responsabilitats