Carles Puigdemont veu com una victòria una sentència de la UE sobre els programaris espia com Pegasus. El president a l'exili ha celebrat la decisió del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) de detectar i condemnar tres violacions del Conveni Europeu de Drets Humans dutes a terme a través de tecnologia de vigilància per part de les autoritats poloneses, i ha comparat el cas amb el Catalangate. L'òrgan ha dictat que Polònia va recollir informacions de caràcter personal per utilitzar-les en un futur. "Programaris com Pegasus són una tecnologia incontrolable i una greu amenaça per a la democràcia europea", ha escrit Puigdemont en una piulada aquest dimarts. El diputat electe al Parlament de Catalunya s'ha mostrat taxatiu davant la possibilitat de legislar aquesta mena de programaris i ha alertat que "s'han de prohibir mentre no existeixi una tecnologia que en garanteixi l'ús correcte i protegeixi les víctimes davant dels abusos"

"La sentència ens dona la raó"

El president a l'exili ha afirmat que la sentència del TEDH publicada aquest dimarts li "dona la raó". Al missatge a X, Puigdemont ha recordat que fa poc més d'un any el Parlament Europeu va aprovar un informe sobre Pegasus però que ell se'n va abstenir per diverses raons. Per una banda, assegura que l'informe "va fer curt" per múltiples pressions i, per altra, que "falsejava la realitat espanyola quan afirmava que el sistema judicial espanyol és independent i ofereix totes les garanties". En aquest sentit, el de Junts ha insistit que "ha quedat més que demostrat" que hi ha jutges i fiscals espanyols que es "conxorxen" per "enfonsar" polítics.

Pegasus: el nou esquer dels ciberdelinqüents

El programari espia Pegasus s'ha popularitzat i ara ja no només afecta alts càrrecs polítics. L'Institut Nacional de Ciberseguretat ha detectat una nova modalitat d'estafa en la qual els delinqüents contacten amb una víctima potencial i l'amenacen de difondre vídeos o fotografies pujades de to. Els criminals coaccionen les víctimes dient-los que tenen en el seu poder aquest material comprometedor. Fins aquí, res nou, però el que canvia és l'esquer: els estafadors recorren a Pegasus i intenten d'alarmar la víctima indicant-li que fa uns mesos van infectar el seu telèfon amb aquesta aplicació. A canvi de no difondre aquests enregistraments demanen diners en bitcoin.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!