El president Carles Puigdemont i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han volgut disculpar-se davant les víctimes de l'atemptat d'ETA a l’Hipercor, que va tenir lloc ara fa 30 anys, per si en alguna ocasió “les institucions no han estat a l'altura i no han ajudat prou”. Així ho han volgut deixar clar els dos mandataris en l’acte que s’ha fet en record als 21 morts que va deixar l'atemptat, i que ha tingut lloc aquest dilluns al vespre davant del monument situat al barri de Sant Andreu de Barcelona.

En l’acte també hi ha participat el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, que ha defensat que el reconeixement a les víctimes no pot ser cosa d’un dia, i ha assegurat que el seu govern té clar qui van ser les víctimes i qui els “botxins”. Zoido ha volgut demanar "unitat" i que no s'utilitzin missatges polítics que "desvirtuïn" les víctimes del terrorisme. El ministre també ha recordat que Espanya està en nivell 4 d’alerta terrorista, però ha volgut donar un missatge de tranquil·litat i agrair la feina dels cossos de seguretat, des de la policia espanyola fins als Mossos o l'Ertzaintza.

El reconeixement als 21 morts i els 45 ferits que va provocar l'atemptat d'ETA a l'Hipercor de Barcelona el 19 de juny de l'any 1987, també ha comptat amb la presència del lehendakari Iñigo Urkullu, la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, el conseller de l'Interior, Jordi Jané, i el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo. A més, també hi han assistit altres personalitats com el líder del PP, Xavier García Albiol, la de Cs, Inés Arrimadas, o el president de Junts pel Sí, Jordi Turull. 

Record als 21 morts i 45 ferits

L'acte ha començat amb un parlament del president de l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes (ACVOT), José Vargas, qui ha volgut denunciar una falta de persecució dels terroristes d'ETA i ha criticat als partits de l'esquerra abertzales, titllant-los d'estar al darrere del terrorisme i que en canvi ara siguin "constitucionals". Ha assegurat, però, que avui és un dia "de record i respecte a les víctimes". 

"Res no s'aconsegueix amb violència"

El president Puigdemont, que ha començat amb mal peu l'acte quan un grup de veïns l'han escridassat a crit de "visca Espanya", ha defensat que "res no s'aconsegueix amb la violència, si no és dolor i patiment". Durant el seu discurs, el president també ha tingut un record per les víctimes dels últims atemptats terroristes a escala europea, com els de París o Londres, i ha assegurat que el seu també "és el nostre dolor". Per això, ha fet una crida a lluitar contra el terrorisme perquè "mai més ens haguem de lamentar".

Per la seva banda, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha assegurat que "Barcelona no vol oblidar" i que "tots podríem haver estat a l'Hipercor aquell dia", pel que cal acompanyar les víctimes en el seu dolor. En aquest sentit, l'alcaldessa també ha volgut demanar "perdó" a les víctimes per si les institucions no han estat a l'altura" i no han "ajudat" suficient a les víctimes del "pitjor atemptat" que ha viscut la ciutat. Una disculpa a la qual després també s'hi ha volgut sumar el president Puigdemont, assegurant que "massa vegades no hem estat a l'altura de les circumstàncies", no només econòmicament sinó amb el "reconeixement" i l'"escalf" a les víctimes.

L'acte ha acabat amb una ofrena floral que s'ha dipositat davant del monument i un emotiu minut de silenci en record a tots aquells que van perdre la vida en aquest atac ara fa 30 anys. Durant l'ofrena s'ha pogut sentir l'himne de l'ACVOT i el Cant dels ocells.