El líder de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, ha carregat contra el president de la Generalitat, Salvador Illa, per "preocupar-se" dels ciutadans de Madrid després de la plantada de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en el marc de les negociacions entre Estat i comunitats autònomes pel finançament. "Que deixi de preocupar-se pels ciutadans de Madrid i que s'ocupi dels catalans, que tenim moltes prioritats desateses precisament a causa de la dependència de Madrid", ha etzibat el president a l'exili.

I és que Illa va titllar aquest dilluns Ayuso "d'irresponsable" per decidir plantar Sánchez i desmarcar-se de la decisió de la resta de barons del Partit Popular i del criteri del seu líder, Alberto Núñez Feijóo. Per això, Puigdemont, a través d'X, també acusa Salvador Illa d'estar "altre cop al servei del PSOE i de la política de Madrid". "Precisament ell, que m'ha exclòs de la ronda amb tots els expresidents de la Generalitat, sense cap justificació. Diu que això és la 'normalitat'", ha insistit Puigdemont. 

Salvador Illa va titllar Ayuso "d'irresponsable" per "no vetllar per l'enfortiment de les institucions". "Sense institucions no hi ha instrument per transformar la realitat", va dir en el seu discurs de la 29a edició de la Nit de l'Empresa de la patronal Cecot. "Avui hem vist com una dirigent autonòmica es nega a reunir-se amb el màxim representant del govern d'Espanya", va insistir Illa, carregant contra Ayuso. Un fet que critica Puigdemont perquè, diu, Illa defensa els interessos del PSOE i no dels catalans. 

En el mateix discurs, Illa va defensar el paper de Catalunya com a líder econòmic d'Espanya. Un discurs que va seguir les línies mestres que ha anat oferint el Salvador Illa president: calma i evitar el soroll. “Catalunya vol guanyar el partit del lideratge econòmic a Espanya”, va dir el líder socialista català, davant d'un empresariat que va defensar un nou finançament per a Catalunya. 

Precisament, el president de Cecot i vicepresident de Foment del Treball, li havia dit que “Catalunya és el motor industrial d'Espanya”, però “necessita un entorn adequat, i una part molt important de la solució passa per un millor finançament de Catalunya”. El president no li va respondre aquesta demanda sinó que va assegurar que vol guanyar el lideratge "jugant millor que els altres". Això vol dir, també segons les seves paraules, “no caure en el soroll, la demagògia i la sobreexcitació”, sinó ser “una societat solidària, madura i que defensa els seus arguments amb raons”

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!