El president a l'exili, Carles Puigdemont, i l'eurodiputat Toni Comín han criticat la postura expressada pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ) contra la llei d'amnistia en una carta adreçada a la vicepresidenta de la Comissió Europea, Vêra Jourová. Els dos eurodiputats de Junts recorden que el posicionament va ser aprovat per nou vots a favor, cinc en contra i una abstenció, i denuncien que, entre altres coses, vulnera la norma que prohibeix als jutges expressar públicament suport o oposició a les autoritats polítiques. Puigdemont i Comín denuncien que, com aquest, el govern dels jutges ha trencat "diversos principis bàsics" de l'imperi de la llei. La carta l'ha avançat el mitjà Politico i l'han confirmat a l'ACN fonts de l'equip de Puigdemont a Brussel·les.
Una altra de les vulneracions que subratllen Puigdemont i Comín fa referència a l'informe preliminar sobre la norma emès pel CGPJ, fet que, a parer dels eurodiputats, vulnera la llei perquè l'òrgan de govern dels jutges no pot fer aquesta mena d'accions si no és que els esborranys de llei són impulsats pel govern. En aquest cas l'ha impulsat el grup parlamentari del PSOE.
El CGPJ i la vulneració de la llei
A banda, Puigdemont i Comín consideren que el CGPJ vulnera la llei quan "avalua la compatibilitat de la llei futura amb la Constitució espanyola, avaluació reservada al Tribunal Constitucional".
A més a més, consideren que la declaració de l'òrgan de govern dels jutges "qüestiona directament" la capacitat del Congrés per promulgar lleis quan considera que són "una vulneració de la separació de poders". Els dos eurodiputats recorden que el CGPJ afirma en aquella declaració que "no pot acceptar" una iniciativa que "vulnera tan obertament els drets fonamentals de la ciutadania i els poders que la Constitució reserva a la judicatura", fet que, a parer de Puigdemont i Comín, "pot ser interpretat com una justificació per emprendre passos ulteriors més enllà de l'imperi de la llei".
També denuncien un "biaix" de la declaració de l'òrgan de govern dels jutges contra "els catalans", perquè es refereix al conflicte polític català com a "presumpte" i a Junts per Catalunya com a partit "liderat per un fugitiu", fet que "clarament no és una forma neutral de referir-se a un partit polític".
Finalment, la carta adreçada a Jourová recorda que els fets que han tingut lloc a Catalunya des del 2012 són "de naturalesa política", per la qual cosa, l'ús del Codi Penal per dirimir-los "va ser una decisió insensata". Alhora remarca que "el biaix ideològic" de la judicatura espanyola "i de la seva jerarquia" ha comportat una visió al llarg d'aquests anys que "subordina el respecte pels drets fonamentals a la seva ideologia nacionalista espanyola".
I clou: "Aquesta declaració [del CGPJ] demostra que una amnistia és, de fet, d'interès general, per superar la situació actual i tornar a la política els assumptes polítics".
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!