La comissió d'investigació pel cas Pegasus d'aquest dijous ha estat marcada per la tensió. El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha protagonitzat una picabaralla amb l'eurodiputat de Ciutadans, Jordi Cañas. El motiu de la discussió ha estat l'enèsima acusació de Cañas sobre els presumptes contactes de Puigdemont amb la màfia russa. El representant de Cs ha assegurat que dos col·laboradors de Puigdemont han estat investigats "per presumptament mantenir contactes amb Rússia i Vladímir Putin" per contribuir a la culminació de la independència. A més, ha acusat un dels advocats de l'eurodiputat de Junts de mantenir reunions amb la màfia russa per aconseguir aquest objectiu. Cañas ha preguntat directament a Puigdemont si eren certes aquestes reunions, i si es va reunir al Palau de la Generalitat amb un emissari de Putin. Per Cañas no ha estat suficient amb aquestes afirmacions, i també ha mencionat una presumpta reunió de Puigdemont amb membres dels serveis secrets de Rússia, i una altra a Barcelona amb gent de l'entorn de Putin.
La resposta de Puigdemont ha estat contundent i ha encomanat Cañas a ampliar la seva informació i "no basar-se en fake news". L'eurodiputat ha recordat irònicament al dirigent taronja que la comissió de les fake news és un altre, i ha assegurat que estaria encantat que es parlés àmpliament sobre aquesta fabricació de notícies falses que "és la policia patriòtica". Puigdemont ha acusat la "policia patriòtica" de fer aquest informe dient "barbaritats" i ha recordat que és la mateixa que "diu que l'alcalde de Barcelona, del meu partit, tenia un compte a Suïssa 5 dies abans de les eleccions a l'Ajuntament, que després va perdre, i va ser clarament una fabricació". Puigdemont ha continuat amb aquestes acusacions i ha assegurat que és la mateixa policia "que posa en el telèfon del meu col·laborador, que vostè cita, un text que acreditaria el seu contacte amb els espies russos que en veritat, pertanyia a un llibre, que el senyor Alay estava traduint del català al rus, i del rus al català. Per acabar la seva intervenció ha recordat a Cañas que l'Audiència Nacional espanyola i el jutjat de Barcelona que investigava aquest cas ha tancat tota recerca sobre aquesta suposada trama russa. "Sap que no hi ha cap indici? Què després del soroll i tot el que han espiat no són capaços de posar ni una sola dada que no sigui fake news?", ha sentenciat Puigdemont.
Comín contra Cañas i Zoido
L'eurodiputat de Cs també ha aprofitat la seva intervenció per carregar contra l'eurodiputat Toni Comín, assegurant que encara s'ha de demostrar si ha estat l'Estat espanyol qui ha espiat els dirigents independentistes. Comín ha respost irònicament, i li ha preguntat, que si només els governs tenen accés als serveis de Citizenlab, "quin Govern ens ha espiat, qui ha espiat a un eurodiputat independentista, el govern marroquí?". Comín ha assegurat que "és plausible que nosaltres hem estat espiats per algun òrgan de l'estat espanyol i no sabem com". L'eurodiputat ha defensat que una de les qüestions que es plantegen és saber si ha estat el Ministeri de l'Interior. I ha emplaçat l'eurodiputat del PSOE i ex ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, que expliqui si va ser ell que va comprar els serveis de Pegasus sense informar el Ministeri.
Comín ha defensat que volen saber si el Ministeri de l'Interior disposa d'aquesta capacitat d'espionatge i si ha estat qui l'ha espiat, si ha estat sota autorització judicial o no. Dirigint-se directament a Zoido i Cañas, ha preguntat "Si l'estat espanyol no té res a amagar i ho ha fet tot bé. Per què no han volgut una comissió d'investigació en el Congrés?". I ha continuat preguntant: ¿per què no donen informació al comissari Reynders que encara no li han contestat la carta?, per què no volen fer una missió a Espanya, de què tenen por?, ha sentenciat Comín.