El president a l'exili, Carles Puigdemont, i el conseller Toni Comín han volgut accedir avui a la seu del Parlament Europeu a Brussel·les i posar en marxa el procediment que va quedar interromput de manera abrupta el passat 1 de juliol a la frontera entre Alemanya i França. Aquell dia, el Tribunal General de la UE va desestimar dictar mesures cautelars a favor dels dos eurodiputats electes per poder entrar a prendre possessió dels seus escons a l'hemicicle d'Estrasburg després que el president, Antonio Tajani, els havia barrat el pas. L’endemà es va constituir la nova Cambra i els dos eurodiputats electes no van poder ni travessar la frontera davant la possibilitat de ser immediatament detinguts.
Aquest dijous, gairebé sis mesos després, el mateix TJUE ha sentenciat, sense deixar marge a cap altra interpretació, que el també eurodiputat electe Oriol Junqueras gaudia de la immunitat parlamentària quan va ser jutjat i condemnat al Suprem a 13 anys de presó pels delictes de sedició i malversació. Unes hores més tard, el president del Parlament, David Sassoli, després d’una reunió molt tensa amb la presidenta del grup dels socialistes, Iratxe García, que va intentar de nou frenar l’accés dels polítics independentistes a l’Eurocambra, va llegir un comunicat en què va anunciar que havia demanat als serveis jurídics del Parlament que avaluessin quan abans millor l’aplicació dels efectes de la sentencia.
Aquest mateix matí, el TJUE ha anul·lat l’acte del Tribunal General que desestimava les mesures cautelars provisionals de l'1 de juliol sol·licitades per Puigdemont i Comín i ha tornat l’afer al tribunal perquè l’examini de nou.
En aquesta situació, els dos eurodiputats no han volgut perdre ni un minut sense fer valdre els seus drets. Ahir al vespre es va saber que el Parlament començaria aquest mateix divendres els tràmits per acreditar els eurodiputats. A tres quarts de dotze del migdia, quan Puigdemont i Comín s’han presentat a les portes de la Cambra, acompanyats del vicepresident del Parlament de Catalunya, Josep Costa, i el conseller Lluís Puig, hi havia esperant un núvol de periodistes i representants del grup de N-VA, amb l’eurodiputada Kanko Assota.
L’edifici del Parlament a Brussel·les estava ja en mode vacances i amb les seves dependències gairebé buides. No obstant, els esperaven funcionaris del Parlament per instruir-los, com es fa amb qualsevol nou membre de la Cambra, sobre els tràmits per assumir les actes. Els dos polítics s’han dirigit a la zona d’acreditacions on han rebut finalment, la seva credencial provisional com a eurodiputats. Una acreditació d’un sol dia, fins aconseguir la definitiva un cop el Parlament reprengui l’activitat. Però credencial blava com a diputat.
Puigdemont i Comin han exhibit amb indissimulada satisfacció les seves acreditacions provisionals. S’han mostrat convençuts que podran participar i votar en el ple del Parlament previst per al 13 de gener a Estrasburg. De nou, Estrasburg. “Jo crec que si demà hi hagués sessió també podríem votar demà”, ha reblat Puigdemont.
Abans d’entrar a l’edifici, el president ha insistit a denunciar davant la premsa internacional que l’Estat té l’eurodiputat Oriol Junqueras “segrestat” i ha assegurat que, davant de l’euroordre o el suplicatori del jutge Pablo Llarena tenen tots els escenaris contemplats.
Les preguntes en català, castellà, francès i anglès anaven plovent quan s'ha interrogat al president sobre els mecanismes de que disposa el Parlament per compensar aquests mesos en què no han pogut assumir l’acta. Puigdemont ha assegurat que la seva compensació personal els importa zero, però ha advertit que sí els preocupa com es compensarà els ciutadans europeus que aquests mesos no han pogut participar "en el nomenament de les comissions, en els hearings dels comissaris, o altres decisions adoptades. "Quins mecanismes té previst la UE per compensar no a nosaltres sinó als milions de ciutadans europeus que han estat aquests sis mesos sense veu i sense poder participar a allò que tenien dret gràcies als resultats electorals”, ha preguntat.
Després de sis mesos, Puigdemont i Comín han aconseguit finalment a les 12 del migdia entrar al Parlament “com a eurodiputats”. Mentre començaven a circular pels passadissos, un periodista se’ls ha acostat amb el micròfon i ha demanat al president: “Com se sent al Parlament?”. “A casa”, ha respost amb un somriure d’orella a orella.
A tres quarts d’una el recorregut estava ja completat, inclosa una visita a l'hemicicle. Els dos polítics i els seus acompanyats s'han dirigit a la cafeteria dels diputats del Parlament. S’han fet una fotografia sota el cartell que indica “Réservé aux députés. Members Only”. I s’han assegut a les butaques al costat dels grans finestrals oberts a la ciutat. La cafeteria, com la resta de l'edifici estava gairebé buida i allà Puigdemont ha conversat una estona amb la diputada Kanko Assota, com qualsevol altre membre de la Cambra.