Els eurodiputats de Junts, Carles Puigdemont i Toni Comín, resten a l'espera de la resposta de la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, per saber si tenen immunitat per anar al ple a la seu d'Estrasburg que se celebra aquest dilluns 10 de juliol. Després que aquesta setmana el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) rebutgés el seu recurs -i el de l'eurodiputada Clara Ponsatí- contra l'Eurocambra per l'aixecament de la seva immunitat, els dos dirigents van traslladar una petició a Metsola per tenir la certesa de si es podien desplaçar per exercir les seves funcions d'eurodiputat sense que s'activin les euroordres detenció. Fonts parlamentàries confirmen a l'ACN que estan estudiant la situació, ja que, segons ha apuntat la portaveu de la cambra, Delphine Colard, el TGUE "no ha abordat la qüestió del desplaçament".
Per la seva banda, l'eurodiputada de Junts Clara Ponsatí té previst anar a Estrasburg el dilluns. En el seu cas, no es contempla la possibilitat d'una ordre europea de detenció, ja que només està acusada d'un delicte de desobediència i no s'exposa a penes de presó. Les declaracions d'aquest divendres per part del Parlament Europeu contrasten amb les que va fer el dimecres passat l'advocat dels dirigents europarlamentaris de Junts, Gonzalo Boye, qui va afirmar que tots tres tenien "immunitat de desplaçament" vinculada a la seva condició d'eurodiputats.
La immunitat penja d'un fil
Aquest dimecres Carles Puigdemont va tornar al centre del focus mediàtic i de la política catalana per les resolucions del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) favorables a retirar-li la immunitat com a europarlamentari que fins ara ha gaudit i que l'havien salvat de les ordres de detenció del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena. Tot i que encara queda una instància superior a la qual es pot remetre, el Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europea (TJUE), i dos mesos per presentar al·legacions i recórrer les sentències, la immunitat de Puigdemont i dels exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí pengen d'un fil.
El tribunal va desestimar tots els motius que formulats pels tres diputats. Ratificà també la valoració del Parlament Europeu en el sentit que el procés judicial no es va incoar amb la intenció de danyar l’activitat dels diputats; subratlla que els fets es van cometre el 2017, quan encara no eren membres del Parlament; i que el procés afecta també altres persones que no són diputats de l’Eurocambra. El tribunal va afegir, a més, que no correspon al Parlament analitzar la legalitat dels actes judicials espanyols, que considera “competència exclusiva de les autoritats nacionals”.
👉 Les 3 claus de la sentència a Puigdemont resumides en 1 minut, per Mayte Piulachs https://t.co/xnaAJciBKC#elnacionalcat #puigdemont #sentència pic.twitter.com/YJ0MJvDxuW
— ElNacional.cat (@elnacionalcat) July 5, 2023
El TGUE nega que la sentència sigui ambigua
En relació amb la qüestió dels desplaçaments, el TGUE va negar que l'abast de l'aixecament de la immunitat sigui ambigu, com al·legaven els eurodiputats de Junts, que recriminaven a l'Eurocambra no haver especificat si podrien anar als plens d'Estrasburg. El tribunal de primera instància a la UE admet que, efectivament, l'Eurocambra va procedir a aixecar la immunitat només a efectes de la detenció i processament en un estat membre que no fos Espanya (Article 9 del Protocol sobre immunitats, primer paràgraf, secció B). Ara bé, hi ha un segon paràgraf al Protocol que diu: "Gaudiran igualment d'immunitat quan es dirigeixin el lloc de reunió del Parlament Europeu o tornin d'aquest".
Els eurodiputats de Junts consideren que l'Eurocambra hauria d'haver concretat si els hi retirava la immunitat també per anar als plens. Tanmateix, el TGUE conclou que no hi ha una distinció específica per als viatges i ho engloba en el mateix tipus de protecció, que ara s'ha tornat a retirar. "L'article 9, paràgraf segon, del Protocol no conferia als demandants una protecció autònoma respecte d'aquella que gaudien en virtut de l'article 9, paràgraf primer del Protocol", remarca la sentència.