La Comissió d'Afers Jurídics del Parlament Europeu ha citat els eurodiputats de Junts, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, el dia 7 de desembre per intervenir en el procediment que avui s'ha obert sobre l'aixecament de la seva immunitat. La previsió és que la compareixença sigui presencial atès que les restriccions imposades pel president de la Cambra, David Sassoli, arran del coronavirus acaben el 30 de novembre.
El Comitè d'Afers Jurídics (JURI) ha posat en marxa aquest matí el debat del suplicatori sol·licitat pel Suprem amb l'exposició del ponent, el búlgar Angel Dzhambazki. Ho ha fet per via telemàtica. Només el president de la comissió, Adrián Vázquez, de Ciutadans, estava present a la sala de l'Eurocambra. Tot i ser telemàtica, la reunió era "a porta tancada", és a dir, confidencial. Només hi poden participar els diputats membres de la comissió i no poden revelar el contingut dels debats.
Compareixença i preguntes
En acabar la reunió, la mesa de la Comissió ha convocat l'audiència per al 7 de desembre en què cadascun dels eurodiputats disposarà de 15 minuts per exposar els seus arguments. Posteriorment, els diputats que formen part del comitè podran plantejar-los preguntes. Els eurodiputats compareixeran d'un a un i podran estar acompanyats dels seus assessors jurídics, que no poden intervenir, només assessorar-los.
En saber la data de l'audiència, Puigdemont ha recordat que es tracta del dia en què es compliran tres anys de la manifestació independentista a Brussel·les. "Un bon dia per sortir a defensar els nostres drets en el cor de la institució més important de la democràcia europea: el seu Parlament", ha reblat.
Greuge comparatiu
Els eurodiputats de Junts han expressat avui la seva protesta pel fet que sigui el mateix ponent qui s'encarregat dels tres casos. El president de la Comissió ha argumentat que atès que "gairebé" es tracta de la mateixa situació es va decidir agrupar-los "per no generar greuge comparatiu". A més, segons Vázquez, els tres eurodiputats utilitzen la mateixa línia i arguments per defensar-se.
L'eurodiputat de Ciutadans també ha rebutjat les queixes dels polítics independentistes -i de membres del comitè- davant del fet que aquestes compareixences es facin de manera telemàtica i ha assegurat que s'ha decidit amb el vist-i-plau d'un informe jurídic de l'Eurocambra sol·licitat per tots els grups.
Els comptes del president
Igualment, Vázquez ha rebutjat les queixes dels independentistes davant del fet que 5 dels 25 membres de la Comissió siguis eurodiputats espanyols, la qual cosa supera amb escreix el percentatge de l'Estat espanyol a la Cambra.
De fet ha assegurat que en realitat són 26 els membres totals i 4 els representants espanyols, la qual cosa no es correspon amb la informació que aporta l'Eurocambra i que confirma que són 5 españols sobre un total de 25 diputats, i per tant, representen un 20% dels membres. Segons el registre de la Cambra formen part de la JURI Vázquez, de Ciudadanos, que és el president a més de dos diputats del PSOE i dos del PP.
Final del procediment
Després de la compareixença dels eurodiputats a la Comissió, la tercera fase dels treballs serà per debatre l'informe del ponent. La darrera reunió serà per sotmetre a votació l'informe, que anirà automàticament al plenari del Parlament.
A partir del 7 de desembre no hi ha més reunions prevista del Comitè d'Afers Jurídics i Vázquez ha assegurat que no tenien previst cap reunió extraordinària per tractar aquest tema. De fet, ha assegurat que tots aquest procediments segueixen un tràmit ordinari i ha recordat que hi ha 12 procediments de suplicatori oberts. Per tot plegat, tot i que el seu president ha evitat avançar calendari, no es preveu que el procediment del suplicatori pugui acabar abans del mes de febrer.