El president Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí han presentat una bateria de preguntes a la Comissió Europea, sobre la suposada implicació de l'alt representant diplomàtic de la UE, Josep Borrell, en l'escàndol del Qatargate. "El cas Qatargate i l’escàndol de suborns està impactant de ple al cor del Parlament Europeu, on molts eurodiputats i assistents parlamentaris podrien acabar implicats. En aquest context, l'advocat de la senyora Kaili, el senyor Michalis Dimitrakopoulos, va dir que "l'alt representant Josep Borrell [...] havia decidit, a nivell de la Comissió, cooperar amb Qatar, Kuwait i Oman” el 2019, han indicat.
Per tot això, els eurodiputats han formulat 3 preguntes:
1) La Comissió Europea comprovarà i farà públiques totes les reunions, viatges i comunicacions entre els seus funcionaris, com ara l'alt representant Borrell, el vicepresident Schinas i els seus equips, i l'emirat de Qatar?
2) La Comissió mantindrà relacions normals amb Qatar mentre s'investiga l'escàndol?
3) Quines propostes legislatives en termes de transparència farà la Comissió per evitar nous casos en el futur?
L'advocat de la fins ara vicepresidenta del Parlament Europeu Eva Kaili, el citat Michalis Dimitrakopoulos, va afirmar dimecres que quan aquesta va anar a Qatar, on va celebrar diverses entrevistes, seguia un pla que havien engegat el 2019 l'alt representant de la diplomàcia europea, Josep Borrell, i també la comissària d'Afers Exteriors Ylva Johansson, per cooperar amb aquest país àrab i amb Kuwait i Oman, segons va informar Euractiv.
En unes declaracions al canal de televisió grega MEGA, l'advocat també va implicar l'actual presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, i va assegurar que Kaili seguia ordres d'ella en els seus viatges. "El que l'opinió pública ha de saber és que Qatar no va necessitar subornar la senyora Kaili perquè ella va anar a Qatar com a representant del Parlament Europeu, i els discursos i les entrevistes que va fer van ser després d'un acord i una ordre de la presidenta Roberta Metsola", va afirmar Dimitrakopoulos. "Metsola també va enviar amb ella un funcionari de la UE, Roberto Bendini, per observar totes les reunions que faria la senyora Kaili", va afegir.
Segons els eurodiputats de Junts, Qatar és actualment al punt de mira internacional a conseqüència dels baixos compliments en matèria de drets humans, i també a causa de les pràctiques de suborns a la FIFA. "Són coneguts els casos de milers de treballadors migrants que van morir o van resultar ferits durant les obres de construcció relacionades amb la Copa Mundial de la FIFA Qatar 2022. Aquest cas de suborns qüestiona els veritables interessos de la política europea vers Qatar i altres països", afegeixen.