Demà se celebra la Diada de la Catalunya Nord. El president Carles Puigdemont, a través del Consell per la República, ha enviat un missatge a tots els catalans per recordar la divisió de la nació en dos països i encara un missatge d'optimisme cap al futur més proper. En un vídeo publicat a les xarxes, Puigdemont parla "d'una ratlla que els catalans no vam decidir i partia família, interessos econòmics i l'ànima".
En una crítica a la història, rememora la divisió del 1659 que titlla de "traumàtica" i defineix com una ratlla que "van decidir dues potències: la monarquia francesa i espanyola, que sempre han tingut una obsessió amb la llengua catalana. Tanmateix som aquí i hem sobreviscut a divisions traumàtiques, 1659; a setges i derrotes militars, 1714; a dictadures diverses i a règims d'un costat i altra. I som aquí, no se'n sortiran".
Felicitació en clau de futur
Puigdemont s'agafa a la persistència del poble català per seguir reivindicant-se: "I sobre aquesta manera de resistir i ser resilients, crec que és el que hem de construir els nostres futurs compartits. No és només sobreviure sinó viure allò que necessitem. Hem sobreviscut, sí, i sobretot a la gent. Persones que després de la ratlla de la frontera, la van travessar."
A les persones de la Catalunya Nord els recorda que "es tracta de viure com a catalans perquè hi tenim dret, siguem del nord, sud, est o oest, catalans tanmateix" i conclou amb una felicitació: "Bona Diada, amics i amigues de la Catalunya Nord"
Celebració amb la ultradreta
Demà hi haurà dues novetats importants. D’una banda, els actes s’han hagut d’adaptar a les mesures de confinament decretades per combatre la pandèmia del coronavirus. De l’altra, i per primer cop, l’alcaldia de la capital nord-catalana està en mans de l'antiindependentista Louis Aliot, membre de la formació d’extrema dreta Rassemblement National, liderada per Marine Le Pen.
Davant d’aquesta situació, el Col·lectiu 7 de Novembre, organitzador dels actes, ha informat de canvis de format “per fer front a les restriccions dictades per l’Estat francès a causa de l’emergència sanitària global” però mantenint la intenció de “no oblidar la commemoració dels 361 anys del Tractat dels Pirineus en què Catalunya es va partir en dues”.
Louis Aliot va trencar el passat mes de juny amb el regnat, des de l'any 2009, del fins ara alcalde de Perpinyà, Jean-Marc Pujol. D'aquesta manera, el partit d'ultradreta francès s'ha imposat per primera vegada en un municipi de més de 120.000 habitants que dona ales a Marine Le Pen de cara a les generals.