El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha acudit aquest dijous a la tarda a la recepció de l'obertura del Consolat Honorari d'Israel a Catalunya, que ha tingut lloc a l'ICAB. Es tracta de l'acte que dona per reobert el consolat honorari d'Israel a Barcelona després de 19 anys sense representació diplomàtica a la ciutat.
L'acte, a porta tancada, ha comptat amb la presència del president i també el nou Cònsol Honorari d'Israel, Josef David Sánchez-Molina. En el seu parlament, el president ha celebrat el nou consulat i ha assegurat que espera que en el futur aquest rang, ara honorari, de consulat honorari "s'incrementi".
El bloqueig de Margallo
La reinauguració d'aquest consolat honorari arriba tard. De fet estava prevista pel mes de gener de l'any 2016, però es va endarrerir per la falta dels permisos diplomàtics que havia de donar el govern espanyol. El fet que l'executiu de Mariano Rajoy estigués en funcions durant 315 dies va endarrerir les converses i no va permetre la firma de l'autorització. A això, però, s'hi va sumar també el bloqueig de l'ara ja exministre d'Afers Estrangers, José Manuel García Margallo, que volia frenar la presència de diplomàtics a Catalunya en ple procés sobiranista.
Israel ja va obrir un consolat honorari a Barcelona el 1994, vuit anys després que l'Estat espanyol establís relacions diplomàtiques amb Israel. El cònsol va ser David Melul Benarroch, fins que va plegar l'any 1997. Des de llavors no hi havia consolat israelià a Barcelona.
El consolat de caràcter honorari representa un nivell diplomàtic inferior al de consolat regular, i una absència d'immunitat diplomàtica. Però tot i això, l'obertura representa un primer pas d'establir relacions diplomàtiques a la ciutat, com tenen els principals països. Barcelona és la cinquena ciutat del món -no capital d'Estat- amb més consolats, a causa del pes econòmic i la situació geopolítica, després de Hong Kong, Nova York, Los Ángeles i Hamburg.