L'expresident de la Generalitat i líder de facto de Junts, Carles Puigdemont, ha tornat a carregar contra les anomenades ‘clavegueres de l'Estat’, les suposades forces reaccionàries a l'ombra que han actuat des dels ressorts de les institucions contra la dissidència política, arran que s'hagi conegut recentment que la ‘policia patriòtica’ que va operar durant el govern de Mariano Rajoy, amb Jorge Fernández Díaz com a ministre de l'Interior, va espiar sense ordre judicial els diputats d'Unides Podem per cercar qualsevol material privat susceptible d'escàndol i amb el qual atacar-los políticament.

Responent a l'editorial del digital que dirigeix l'exvicepresident del govern espanyol i exlíder de Podem, Pablo Iglesias, sobre les ‘clavegueres de l'Estat’, Puigdemont ha afirmat en una piulada a ‘X’ que “fa temps que a Espanya hi ha una mena de cop d'estat híbrid” des de les institucions, en el qual —afirma el líder juntaire— el poder judicial i “les forces policials”, així com “grups organitzats” de “policies, periodistes, juristes i empresaris”, actuarien “al marge de la llei” amb l'objectiu de subvertir el poder Legislatiu. També els jutges del Tribunal Suprem, diu Puigdemont, “quan no apliquen les lleis aprovades pel Parlament i es constitueixen oposició al govern de l'Estat”, en referència a la negativa dels magistrats encarregats de la seva causa a aplicar-li l'amnistia per la malversació.

“Com que visiblement no són guàrdies civils entrant al Congrés amb la metralleta a la mà, el cop d'estat no és percebut com a tal. Però el resultat és el mateix: subvertir les decisions del Parlament, intervenir el funcionament de les institucions de l'Estat”, ha argumentat el candidat de Junts a la investidura per a recuperar el càrrec de president de la Generalitat, si finalment aconsegueix els suports o abstencions necessàries. Puigdemont ha asseverat també que “com que el context social i polític no és exigent en termes de drets fonamentals i llibertats com ho havia estat en el passat, els colpistes actuen desbocats”. “El creixement de la intolerància i l'autoritarisme els empara i els anima”, ha valorat.

Tot seguit, Puigdemont també ha aprofitat per carregat contra “qui hauria de tenir la responsabilitat de protegir la democràcia”, en el que s'albira un retret al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que va prometre en el seu moment una “regeneració democràtica” davant el que va qualificar de “màquina del fang” jurídic-mediàtica. “Mira cap a un altre cantó i s'inhibeix de prendre decisions, amb la ingènua pretensió que així estaran a resguard de les urpades colpistes”, ha afegit.

Espionatge parapolicial contra Podem

Tot remet a la notícia que va destapar El País aquest dimecres: la policia patriòtica del PP va espiar 69 diputats de Podem entre 2015 i 2016 per tal de veure si podia trobar algun drap brut i afectar així la seva reputació. El mitjà publica detalls d’un informe de la Unitat d’Afers Interns de la Policia Nacional que ha arribat aquest juliol a mans del jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz. Aquest jutge va obrir al febrer una investigació judicial arran d’una denúncia de Podemos sobre les presumptes maniobres contra el partit de la policia i el Ministeri de l’Interior en època de Mariano Rajoy. Entre els diputats espiats hi havia Pablo Iglesias, Irene Montero, Yolanda Díaz o Ione Belarra.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!