Els mateixos dies en què està previst que es pugui reunir la taula de diàleg entre el govern espanyol i el català, el president Carles Puigdemont serà a París. Convidat per un grup de diputats i senadors francesos, visitarà l'Assemblea Nacional per explicar la repressió a Catalunya i la lluita en defensa dels Drets Humans, segons s'ha comunicat des de l'oficina d'expresident.

Tot i que no s'ha confirmat l'agenda oficial de la taula de diàleg, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va avançar la setmana passada en una entrevista a Catalunya Ràdio que la previsió és que la trobada se celebri dijous o divendres d'aquesta setmana.

Escepticisme de Junts

Junts, que no ha amagat en cap moment l'escepticisme amb què afronta la trobada, ha anunciat que no dirà quins seran els seus representants a la negociació fins que no se sàpiga si Pedro Sánchez acudirà a la cita. De fet, aquest matí, Junts ha demanat que si Sánchez no hi és, Aragonès tampoc no hi hauria d'anar.

Mentre a Barcelona, s'espera que Sánchez confirmi aquest vespre en una entrevista a TVE si participarà a la taula de diàleg, Puigdemont ja ha comunicat quina serà la seva agenda.

Immunitat en suspens

El president que viu exiliat a Waterloo i que té en suspens la immunitat com a eurodiputat, serà dijous a París. Convidat per un grup de diputats i senadors francesos visitarà l'Assemblea Nacional per denunciar-hi la repressió.

El dia abans, dimecres serà a París per assistir a la sessió especial de la projecció del documental quebequès Avec un sourire, la révolution! del director Alexandre Chartrand, on té previst intervenir a un col·loqui posterior.

Suport entre diputats i senadors

La resposta de diputats i senadors francesos davant la repressió de l'Estat contra l'independentisme s'ha pogut escoltar en diferents ocasions, malgrat que el discurs del govern ha optat per tancar files amb l'executiu español.

Quaranta-un senadors francesos de diferents grups polítics van signar un manifest el mes de març del 2019, cridant al respecte dels drets i llibertats fonamentals de Catalunya. En el text denunciaven la repressió i demanaven el restabliment de les condicions per al diàleg per trobar solucions polítiques.

Pocs mesos després, el setembre del 2019, una cinquantena de diputats de l'Assemblea Nacional, que representaven bona part de l'espectre ideològic de la cambra, van publicar un text en què mostraven la preocupació per la situació dels presos polítics i davant la necessitat de trobar una solució democràtica.

 

A la imatge principal, Carles Puigdemont en una imatge d'arxiu a Waterloo / Efe