Carles Puigdemont ha considerat que l'anunci de reforma de la sedició que ha fet aquest dijous el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, simplement "canvia el nom" del delicte, però no el deroga. El president de la Generalitat a l'exili convida a "llegir molt bé la lletra menuda i la gran" perquè, al seu parer, Sánchez "és un mestre en l'art de l'enganyifa", i posa exemples com la llei mordassa o el català a Europa.

🔴 Reforma del delicte de sedició, última hora | DIRECTE
 

Alhora, l'eurodiputat de Junts per Catalunya opina que si es continua condemnant l'organització d'un referèndum per la independència, "tan se val si són 15 anys de presó o en són 5: estan criminalitzant un dret". Puigdemont també es dirigeix, a aquells "que celebren" l'anunci de Sánchez "com si fos la derogació del delicte"; aquest dijous, des d'ERC, valoraven "molt positivament la supressió del delicte de sedició del Codi Penal". Els republicans celebraven que "l'eliminació de la sedició és una gran passa endavant, una passa imprescindible en la direcció d'acabar amb la repressió política pel conflicte entre l'estat espanyol i Catalunya".

TUIT Puigdemont 1

Al seu parer, el "guany individual" que suposaria la rebaixa de penes que comportaria la transformació de la sedició en un delicte de desordres públics agreujats "no desemboca en un guany polític. No es desjudicialitzaria res". El dirigent independentista és contundent i assegura que el més important no és el nombre d'anys que dura la pena si no la pena en si mateixa. Per això ha considerat que "el que compta no són els anuncis sinó els fets". I ha afegit: "Qualsevol acusació pels fets de l'octubre del 2017 que es faci a l'empara de la reforma del delicte seria la demostració d'un engany. Perquè si realment el delicte es deroga, ja no hi pot haver condemna ni persecució". I acaba: "Si l'octubre del 2017 deixa de ser un cas de sedició i passa a ser un cas de desordres públics agreujats, no sé veure on és el guany polític de tot plegat. Sí, hi ha una gran diferència entre passar 15 anys a presó a passar-n'hi 5. Però políticament estaríem allà mateix".

TUIT Puigdemont 2

El pacte

Pedro Sánchez i ERC han pactat la derogació del delicte de sedició, que se substituirà pel de "desordres públics agreujats". Des de Palau, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha celebrat el "pas indispensable en la desjudicialització". La taula de diàleg va acordar al juliol impulsar "abans de final d’any" les reformes legislatives "que calgui" per acabar amb la "repressió" de l'Estat. Així, la "desjudicialització del conflicte" avança, i amb l'aval de socialistes, Podem i comuns. De la seva banda, PP, Cs i Vox ja han criticat l'acord entre la Moncloa i ERC. De moment no hi ha hagut cap valoració oficial de Junts, que fins ara ha insistit que la reforma que pertoca sobre la sedició és la "derogació" del delicte.

El tràmit començarà aquest divendres. El PSOE i Unides Podem presentaran la iniciativa legislativa per reformar la sedició i reemplaçar el delicte per un de "més o menys homologable" al que tenen altres democràcies, tal com ha explicat el president espanyol, aquest dijous al vespre a La Sexta. Sánchez ha recordat que el seu compromís és "modernitzar i homologar" el delicte de sedició "a les principals democràcies europees".