Els nous diputats de Junts comencen a activar-se. Carles Puigdemont ha convocat els seus 35 diputats aquest dijous a la Catalunya Nord en la que serà la primera reunió del grup parlamentari sortit de les eleccions de diumenge. Amb els nous diputats, està previst que acudeixi també a la cita la cúpula del partit, amb la presidenta, Laura Borràs, i el secretari general, Jordi Turull, al capdavant. La reunió, que segons fonts del partit, es podria celebrar a Perpinyà, haurà de servir per definir l'estratègia de Junts davant el nou escenari polític que han dibuixat les eleccions.
Puigdemont ja va deixar clar la mateixa nit electoral que, malgrat que el PSC va aconseguir situar-se diumenge com la força més votada i amb més diputats (42), no té intenció de tirar la tovallola. El cap de llista de Junts va assegurar que presentarà la seva candidatura a la presidència de la Generalitat i que ja havia començat els contactes per construir una majoria que permetés tirar endavant la investidura. El president de la Generalitat ha de ser escollit en primera votació per majoria absoluta, però en segona votació n'hi ha prou amb una majoria simple de vots a favor.
Majories possibles
En aquest escenari, el candidat de Junts hauria de buscar el suport d'ERC, que diumenge va aconseguir 20 diputats, així com dels quatre diputats de la CUP, amb la qual cosa sumaria 59 diputats. Però també necessitaria l'abstenció del PSC per contrarestar els vots en contra de PP (15), Vox (11) i Comuns (6). De la seva banda, el candidat del PSC, Salvador Illa, pot comptar amb els seus 42 diputats i els 6 dels Comuns, i li caldrien els 20 diputats d'ERC per aconseguir arribar a la majoria absoluta, tret que tanqui un acord, que a hores d'ara apareix com a més improbable, amb Comuns, PP i Vox.
La decisió d'Esquerra serà, per tant, clau, per decidir el nom del futur president. El president d'ERC, Oriol Junqueras, assegurava aquest dimarts en una carta a la militància després de la desfeta electoral provocada per la pèrdua de 13 diputats, que el seu partit ha entès el missatge de la ciutadania, que no ha confiat en Esquerra o en les seves propostes o en la seva manera de fer o d'explicar-se.
Parer d'ERC
Junqueras assenyala a la missiva que ERC s'erigeix com a alternativa contra els que volen que Catalunya sigui una comunitat autònoma més o contra "els que pensen que Catalunya podrà ser governada des de Madrid i a mercè de la voluntat d'un president espanyol". El líder de la formació republicana adverteix que no volen "fer volar coloms que paralitzin i generin més desgast i frustració". "Nosaltres no venem fum i tenim clar el nostre objectiu", assegura.
La constitució del nou Parlament serà un primer termòmetre sobre el posicionament del partit de Junqueras. El Parlament disposa de 20 dies per a constituir-se i elegir els membres de la Mesa. Per tant, aquest termini acaba el 10 de juny, just l'endemà de les eleccions europees. Això no obstant, Junts advoca, segons fonts de la formació, per no esgotar el temps reglamentari. La convocatòria del ple de constitució l'haurà de fixar l'actual Mesa, que presideix Anna Erra, i amb majoria independentista, un cop ho acordin els diferents grups.