El darrer i contundent 'no' del president espanyol, Mariano Rajoy, a la sortida pactada del referèndum ha deixat el tram final del procés circulant per una sola via. El Govern no comptava que la negativa de Rajoy a la via pactada arribés tan aviat, tot just 24 hores després que el president, Carles Puigdemont, va comunicar formalment la petició de seure a negociar. Això no obstant, un cop descartada des de Madrid aquesta opció, Puigdemont ha decidit convocar al Palau de la Generalitat tots els partits del Parlament que donen suport al procés, per analitzar la situació i consensuar les properes passes que haurien de desembocar, aquest cop sí, en la convocatòria del referèndum.
Puigdemont va citar els partits per aquesta mateixa tarda després que ANC, Òmnium i AMI reclamessin en una reunió extraordinària dissabte al matí que es fixin "ja" la data i la pregunta, un cop escoltada la negativa de l'executiu espanyol a negociar.
Gairebé a la mateixa hora que les entitats plantejaven la seva crida, Rajoy reiterava davant dels empresaris reunits en la cita anual del Cercle d'Economia a Sitges que mai es farà el referèndum mentre ell sigui president. De fet, des que dilluns passat Puigdemont va explicar la seva darrera oferta de diàleg a l'auditori madrileny de la Caja de Música, l'oposició al referèndum no ha fet més que augmentar de temperatura tant en cercles polítics com periodístics estatals.
L'endemà de la conferència a Madrid, El País en un editorial titulat Frau secessionista advertia al Govern espanyol "que no es pot parapetar en la inacció" davant del projecte de ruptura de Puigdemont, que titllava d'autoritari, antidemocràtic i divisiu de la societat". Aquest mateix diumenge, el diari El Mundo reclamava a Rajoy una "resposta proporcional" a l'embat sobiranista per preservar la sobirania. "Això passa per l'aplicació de mesures graduals que, en darrera instància inclouria l'article 155 de la Constitució, per exemple, militaritzant la policia autonòmica", proposava l'editorial de El Mundo que prèviament titllava de "temeritat" la possibilitat d'allargar la "generositat" de l'Estat amb Catalunya a través del FLA "mentre el Govern no es comporti de forma lleial i responsable".
Sense ordre del dia
En aquest context s'ha convocat la reunió de partits d'aquest dilluns, a les cinc de la tarda. No hi ha ordre del dia i des de la Generalitat s'insisteix que la voluntat del president és escoltar l'opinió dels partits. En qualsevol cas, la consellera de Presidència, Neus Munté, va deixar clar ahir que la previsió del Govern és que la demanda de les entitats, de fixar data i pregunta, rebi resposta en un termini breu, que se situaria entre una i dues setmanes.
Des del Govern se subratlla que no hi ha res tancat, que s'escoltarà tot el que hagin de dir els partits i s'actuarà de la manera més consensuada possible. En aquest punt resulta clau la voluntat de mantenir l'espai dels Comuns i Podem dins de l'acord.
A la reunió, on a més de Puigdemont seran presents el vicepresident, Oriol Junqueras, i la consellera de Presidència, han estat convocats els responsables de JxSí i els partits que l'integren, ERC, PDeCAT, MES i Demòcrates; l'espai de Catalunya Sí Que es Pot, amb Podem, Catalunya en Comú, ICV i EUiA; i la CUP.
Tots van ser citats per assistir a la reunió, malgrat que, per un error, el coordinador general de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, no va rebre la convocatòria i es va queixar públicament que se n'havia assabentat pels mitjans de comunicació.
Un cop esmenat l'error en la comunicació, Domènech va reiterar l'aposta per mantenir els acords en el marc del Pacte Nacional pel Referèndum, que reuneix partits, institucions i entitats socials, i va avançar que en principi no assistiran a la reunió, tot i que la decisió definitiva estaria en mans de la direcció. La formació d'Ada Colau, amb un electorat dividit davant l'independentisme, intenta allunyar tan com sigui possible el moment de prendre partit obertament.
Des del Govern no es descarta convocar el Pacte si així ho prefereixen els partits, i s'assegura que clarificar aspectes com aquest és precisament la raó de la trobada. Amb tot, els estrategs independentistes consideren que el Pacte ha fet ja la seva feina, que es va tancar amb el lliurament de les 500.000 signatures de suport.
De moment, de l'òrbita de CSQP només el líder podemita Albano Dante Fachin ha confirmat que hi assistirà. De fet, també el líder de Podemos, Pablo Iglesias, que dilluns es va reunir amb Puigdemont a Madrid, ha estat l'únic líder polític d'àmbit estatal que ha avalat els darrers dies la legitimitat del referèndum.
Ara per ara, una de les principals preocupacions del Govern és aconseguir retenir també l'espai dels Comuns dins del consens pel referèndum.